Hlavní obsah

Jiří Čunek usiluje o návrat do vedení Zlínského kraje, spojil se se Zlínem 21

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek spolu s lidovci spojují před letošními volbami do krajského zastupitelstva síly se zlínským hnutím Zlín 21. V pátek obě politická uskupení podepsala koaliční dohodu o volební spolupráci.

Jiří Čunek, lídr kandidátky KDU-ČSL a Zlín 21Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Lidovci tak chtějí zvýšit své šance na vítězství v krajských volbách a na zisk hejtmanského postu, na který by se chtěl Čunek po čtyřech letech vrátit. V cestě mu však stojí hnutí ANO se současným hejtmanem Radimem Holišem.

KDU-ČSL pravidelně získává nejvíce hlasů na Valašsku a Slovácku. Na Zlínsku byla dosud situace jiná, do městského zastupitelstva Zlína volili lidé rozmanitější rozložení politických sil. V zastupitelstvu je tak sedm hnutí a stran a lidovci v krajském Zlíně ve volbách v roce 2022 získali pouze 7,57 procenta hlasů. Oproti tomu hnutí Zlín 21 zde bylo druhým nejsilnějším uskupením s 16,99 procenta. A právě proto Jiří Čunek oslovil zlínské hnutí Zlín 21 s možností vytvořil koaliční partnerství na úrovni kraje.

„Důvodem spojení je názorová příbuznost v různých tématech s lídrem Zlín 21 Čestmírem Vančurou ještě z dob, kdy jsem s ním spolupracoval coby hejtman Zlínského kraje. A potom je to i sňatek z rozumu v tom smyslu, že hnutí Zlín 21 je čistě místní zlínské hnutí. Nicméně Zlín je největší město kraje a členové hnutí znají problémy tohoto města a v tomhle smyslu nám to může pomoci. My jsme zase silní celokrajsky, takže i to lidské i to politické spojení dává smysl,“ vysvětlil Čunek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Čestmír Vančura (druhý zleva) z hnutí Zlín 21 podepisuje s Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) koaliční dohodu o volební spolupráci ve Zlínském kraji.

„Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli, že nabídku přijmeme. Jít do krajských voleb samostatně nám nedávalo příliš smysl. Sdílíme i společné názory na oblast správy a prací pro budoucnost našeho kraje,“ podotkl Vančura. V minulých volbách v roce 2020 získali v kraji těsně druzí lidovci 18,62 procenta hlasů a devět mandátů, skončili ale v opozici. Hnutí Zlín 21 tehdy v krajských volbách nekandidovalo.

Jedničkou kandidátky bude Čunek. Senátor, starosta Vsetína a někdejší hejtman byl lídrem lidovců v krajských volbách i v roce 2020. „Chceme nabídnout voličům novou politickou alternativu, která se zaměřuje na společná krajská témata a problémy. Neradi bychom lidi klamali a tvářili se, že krajské volby jsou o celostátních tématech a lídrech,“ sdělil Čunek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Čestmír Vančura a Jiří Čunek.

Jak na dotaz Novinek uvedl, cílem je vítězství ve volbách a zisk více než 20 procent hlasů. Obdobně se Novinkám vyjádřil i Vančura: „Budeme rádi za jakýkoliv výsledek vyšší než 21 procent.“ Podnikatel a prezident zlínského filmového festivalu Vančura obsadí na kandidátce druhou pozici. Na kandidátce bude 50 lidí, 38 z nich navrhují lidovci a 12 hnutí Zlín 21.

Koaliční uskupení chce přispět k rozvoji Zlínského kraje a zamezit jeho vylidňování. Čunek nevyloučil – kromě komunistů – koalici s žádným jiným krajským uskupením, tedy ani s nyní vládnoucím hnutí ANO. Vančura vyloučil kromě KSČM i spolupráci s SPD.

Po posledních krajských volbách utvořilo koalici vítězné hnutí ANO s Piráty, ODS a ČSSD (nyní SOCDEM). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 hlasů. V opozici jsou spolu s KDU-ČSL také STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

Odvoláme se, míní Čunek po rozsudku Nejvyššího soudu ohledně odškodnění pro vystěhované Romy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám