Hlavní obsah

Stanjura naštval Piráty i STAN, ostatní strany by místní rozvoj klidně zrušily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ministr financí Zbyněk Stanjura o víkendu na kongresu ODS řekl, že ministerstvo pro místní rozvoj je zbytné, nedotkl se tím jen šéfa pirátů Ivana Bartoše, který resort vede, ale i vládních kolegů za STAN. Jiné strany by ale s likvidací úřadu neměly problém.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo), spolu s ministry Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem

Článek

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan to považuje za špatný nápad. „Od Starostů nikdo nemůže očekávat, že bychom chtěli rušit ministerstvo pro místní rozvoj, protože je důležité pro komunikaci s regiony,“ řekl Právu a Novinkám.

Bartoš nejdříve Stanjurův výrok vtipně glosoval, že by mělo zůstat jen „ministerstvo pro hledání národního ptáka“ v narážce na ODS, která to měla ve volebním programu. Poté se mu to rozleželo a začal vážně argumentovat. Podle jeho dlouhého vyjádření, které Právu a Novinkám zaslal, je ministerstvo důležité kvůli přípravě stavebního zákona, podpoře bydlení, cestovního ruchu a rozdělování evropských dotací. A na závěr se pustil do Stanjury. „Pokud hlavním argumentem je, že by stát ušetřil zbavením se budov, to je opravdu směšný argument a podtrhuje myšlení aktuálního vedení ministerstva financí,“ dodal Bartoš.

Stát sypal miliardy na bydlení, nepomohl ničemu, kritizuje NKÚ

Domácí

Šéf poslanců ODS Marek Benda klidní vášně. Nikdo podle něj nechce rušit ministerstvo v tomto volebním období. „Redukci státních úřadů od nás voliči očekávají a určitě to bude téma příštích voleb,“ řekl Benda. Dodal, že sloučení ministerstev dopravy a průmyslu, o kterém také Stanjura mluvil, chtěli provést už před deseti lety, když byla ODS naposledy ve vládě. Zrušení ministerstva pro místní rozvoj považuje za rozumné, protože je zbytné a jeho agenda by šla lehce rozdělit.

„Asi bychom tím moc neušetřili, ale každé zrušení superchytrého úřadu, který má něco hlídat, vede k rozvolnění života. Za komunismu jsme měli ministerstvo stavebnictví, a když se zrušilo, konečně se začalo stavět,“ poznamenal Benda.

Začít u ministrů bez aparátu

Lidovci a TOP 09, kteří uvažují, že s ODS budou znovu kandidovat v koalici Spolu, by se zrušení nebránili. „V minulosti jsme měli podobné návrhy v programu a určitě si diskusi o zefektivnění státní správy dovedeme představit,“ řekl předseda klubu poslanců TOP 09  Jan Jakob.

Snížení počtu ministerstev by podpořil i předseda klubu lidovců Aleš Dufek. „Ale dříve než u ministerstva pro místní rozvoj bychom měli začít u ministerstev, které nemají vlastní aparát,“ rýpl si Dufek. Kvůli proporčnímu rozdělení hlasů ve vládě pětikoalice vytvořila tři ministerské posty bez portfeje: pro evropské záležitosti (STAN), pro vědu a výzkum (TOP 09) a pro legislativu (Piráti).

S tím souhlasí i opozice. „Nejdříve bychom zrušili ta tři ministerstva, která Fialova vláda vytvořila, a se zrušení místního rozvoje bychom také problém neměli,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura.

Také ANO chce dát do svého volebního programu sloučení ministerstev pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu. „Má logiku, že stavební zákon a turismus by přešly na průmysl, část agendy by se převedla na jiné resorty, jako například pohřebnictví pod vnitro. Myslím, že historická úloha ministerstva pro místní rozvoj byla naplněna,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Fiala: V dobrých časech vlády rozhazují, v dobách zlých je tu ODS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám