Hlavní obsah

STAN chce elektrárnu do každé domácnosti a obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní hnutí STAN chce podporovat domácí a obecní elektrárny a výrobny tepla, aby se Česko co nejrychleji dostalo ze závislosti na ruském plynu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé hnutí STAN zahájili včera předvolební kampaň tiskovou konferencí věnovanou energetické soběstačnosti a komunitní energetice.

Článek

Energetická soběstačnost je hlavním mottem kampaně před komunálními a senátními volbami, kterou v úterý hnutí STAN odstartovalo v historické budově čističky odpadních vod v pražské Bubenči.

Větší část podpory budeme směřovat k menším projektům
Josef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) řekl, že se finalizuje novela energetického zákona, která zavede jednodušší pravidla pro obnovitelné zdroje. Bude více podporovat domácí a obecní elektrárny nebo umožní občanům sdílet vyrobenou elektřinu ve své obci či městě.

„Přestože jsem si vědom větší energetické účinnosti velkých projektů, tak se budeme snažit menší projekty chránit a budou mít přednostní zacházení, což znamená, že větší část podpory budeme směřovat k menším projektům,“ řekl Právu Síkela. Dodal, že novela např. počítá s tím, že lidé budou moci mít domácí elektrárnu bez licence do výkonu 40 kW, dnes je to jen 10 kW.

Fiala: Řešení vysokých cen energií bude připravené

Domácí

Předseda hnutí Vít Rakušan věří ve volební úspěch i přesto, že značku STAN pošramotila korupční aféra kolem bývalého pražského radního Petra Hlubučka. „Myslím si, že naše úspěchy budeme schopni v komunální kampani prodat a že všechny pochybovačné hlasy, zda uspějeme, nebo neuspějeme, jsou liché. Když vidím kvalitu kandidátů, tak jsem přesvědčen, že hnutí STAN bude v komunálních volbách patřit k těm nejsilnějším,“ řekl Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám