Hlavní obsah

Srdeční selhání ohrožuje v Česku až 460 000 lidí

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Chronické srdeční selhání, které je důsledkem dlouhodobého vývoje některých srdečních chorob, ohrožuje v České republice zhruba 100 000 až 460 000 lidí. Právu to řekla v úterý doktorka Marcela Schejbalová, vedoucí lékařka Centra pro chronické srdeční selhání pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Podle mezinárodní čtyřstupňové kvalifikace chronického srdečního selhání, která hodnotí stupeň omezení fyzických aktivit, je možné, že v prvních dvou stupních pacient na sobě téměř nic nepozná. V prvním stupni mu námaha nepůsobí pocit dušnosti ani vyčerpání a nemocný zvládá svou činnost bez omezení. V druhém stupni ho námaha mírně vyčerpává a způsobuje dušnost. Přesto zvládne ujít sto metrů po rovině či vyjít jedno patro. Ale v těchto dvou stupních až v 64 procentech dojde k náhlému úmrtí,“ uvedla lékařka.

Je to paradoxně mnohem víc než ve třetím a čtvrtém stupni, kdy již pacient má velkou dušnost, trpí únavou a tlaky na hrudi a není schopen vykonávat ani lehkou fyzickou námahu. Tito nemocní umírají převážně na další zhoršování srdečního selhání.

Hlavní riziko: ischemická choroba srdeční

„Varujícími signály podle doktorky Schejbalové jsou kromě dušnosti při námaze a později i v klidu také kašel, únava, otoky kolem kotníků, které stoupají až ke kolenům, nespavost, nechutenství, promodralé rty a konečky prstů. Rizikovými faktory pro vznik chronického srdečního selhání pak jsou především ischemická choroba srdeční a stavy pro proběhlém srdečním infarktu, špatně léčený vysoký krevní tlak, zánět srdečního svalu, chlopenní vady či poruchy srdečního rytmu, které v dlouhodobých důsledcích vedou k poškození schopnosti srdce vypuzovat krev do těla“ říká Schejbalová.

Omezit solení

„Základní prevencí je dodržování zdravého životního stylu, tedy nekouřit, vyvarovat se obezity, tuků v potravě, konzumovat umírněné množství alkoholu a nepřesolovat. Sůl totiž zadržuje v těle tekutiny, u nemocných vznikají otoky a dochází k překrvení orgánů, zejména srdce, plic a jater a jejich zatěžování,“ uvedla lékařka.

Pomůže i dostatek pohybu. Ideální je třikrát týdně cvičit třicet minut, vhodný je i běh, ale i rychlá chůze, která "rozhýbá" celé tělo a posiluje srdíčko.

V uvedeném centru, jak řekl přednosta Kardiocentra Nemocnice Na Homolce docent Miloš Táborský, poskytují pacientům se srdečním selháním komplexní péči na evropské úrovni včetně tak zvané nefarmakologické léčby (srdeční resynchronizace, defibrilátory).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám