Hlavní obsah

Spravedlnost musí vybrat novou firmu na elektronické hlídací náramky

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti bude muset co nejdříve vypsat nové výběrové řízení na systém elektronických náramků pro odsouzené a obviněné, kterým soud nařídil domácí vězení.

Foto: Novinky

Náramek pro domácí vězení

Článek

V nedělním pořadu Partie na Primě to uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Stávající dodavatel, izraelská firma SuperCom, má podle Benešové asi existenční problémy a neplní své závazky.

„Problém se vleče už dobrého půl roku. S firmou, která ty náramky vysoutěžila, to fungovalo dobře a celkem spolehlivě. Najednou před půlrokem přestala plnit smlouvu a úplně dodávat (náramky). Poslední dodávka byla i nekvalitní, náramky jsme teď museli i reklamovat,“ uvedla Benešová. Podle serveru Česká justice přišla poslední dodávka od Izraelců před měsícem, ale zhruba polovina náramků byla údajně nefunkční.

Mladík, který v opilosti zabil autem v Praze studentku, si zbytek trestu odsedí doma

Krimi

„Odhadovala bych to tak, že ta firma má v současné době existenční problémy, a budeme se muset připravit na to, že bude vypsáno nové výběrové řízení. Vypíšeme ho co nejdřív, protože ta firma ani nekomunikuje. Snažili jsme se i přes velvyslance v Izraeli (Martina Stropnického) navázat spojení a nějak to rozhýbat, ale nepodařilo se to,“ podotkla ministryně. Doplnila, že resort nyní řeší s firmou smluvní pokutu, kterou by měla uhradit.

Výběrové řízení na dodávku monitorovacích náramků se táhlo osm let a bylo několikrát zrušeno. S izraelským dodavatelem nakonec smlouvu uzavřelo ministerstvo za předchozí vlády, kdy resort spravedlnosti vedl Robert Pelikán.

Stalo se tak v září 2017, sedm měsíců poté, co společnost celkově šestý tendr vyhrála. Stát měl za dodávku a provoz náramků platit ročně 15,5 milionu korun, přičemž smlouva měla vypršet v roce 2024. Benešová v neděli upřesnila, že nyní je k dispozici 140 elektronických náramků a dalších 50 má Probační a mediační služba ČR v rezervě.

Nová firma bude z Evropy

Izraelská společnost měla do ČR dodat dalších 120 elektronických náramků pro vězně už loni v říjnu, ale neučinila tak. Podle tehdejšího vyjádření viceprezidenta společnosti Baraka Trabelsiho žádala dodatek ke smlouvě, na základě kterého údajně nebude zakázka ztrátová. Před měsícem nakonec přišla zmíněná nekvalitní a nyní reklamovaná dodávka.

Podle Benešové v době podpisu smlouvy nebylo na trhu tolik výrobců náramků, nyní je prý situace lepší, a výběrové řízení nebude údajně tak dlouhé.

Lidé se kvůli koronaviru přestali hýbat, ukazují chytré hodinky a fitness náramky

Internet a PC

„Preferovala bych někoho z blízka, třeba z Německa, z Evropy, abychom neměli takové komplikace na dálku,“ nastínila ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám