Hlavní obsah

Spor o zákaz kratomu vrcholí, projednají ho ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude ve středu jednat o možném dočasném zákazu látek kratom a HHC, jak to navrhuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Původně měla o zákazu rozhodnout už na konci června. Ministerstvo na dočasném zákazu trvá.

Foto: Envanto

Mnozí odborníci zákaz látek jako kratom (na snímku) kritizují. Chtějí regulaci

Článek

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) nesouhlasí. „Jako krajní řešení si dokážu představit zákaz, který bude mít odloženou účinnost do února, aby byl mezitím čas na sněmovní projednání zákona o psychomodulačních látkách,“ řekl Právu.

Novela zákona o návykových látkách, která by kratom, HHC a další látky zařadila na seznam regulovaných látek, je podle členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Janky Michailidu (Piráti) v podstatě připravena. Sama dočasný zákaz kratomu a HHC odmítá.

Proti zákazu je i europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Stát přijde o finanční benefit ve formě daní a o možnost kontroly. Zvažované kroky ministerstva zdravotnictví, které uvažují o zákazu, jsou z mého pohledu naprosto nešťastné,“ řekl nedávno.

Asociace žádá vládu, aby nezakazovala kratom, chce regulaci

Domácí

„Chráníme obyvatele“

Opatrnější je místopředseda lidovců a drogový expert Jan Bartošek. „Při rozhodování o zákazu těchto látek je důležité brát v úvahu jak potenciální rizika, tak i možnosti regulace a kontrolních mechanismů,“ napsal v pondělí Právu Bartošek. „Pro mne je důležité i hledisko veřejného zdraví. Čím více se užívá omamných a psychotropních látek včetně alkoholu, tím se zvyšuje riziko nesprávného vývoje dospívajících, i když v ohrožení je samozřejmě i dospělá populace,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví do­časný zákaz obhajuje ochranou zdraví obyvatel.

„V současné chvíli máme k dispozici jediný legislativní nástroj, jak situaci rychle řešit, a to je nařízení vlády o seznamech návykových látek. Zařazení kratomu bude dočasným řešením, abychom zastavili narůstající vlnu zneužívání u mladé generace do doby, než bude k dispozici nová legislativní úprava,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Novela by podle něj měla zajistit vyváženou dostupnost méně rizikových látek. „Tímto novým legislativním opatřením bychom měli do budoucna nalézt vyvážené řešení pro látky s nižším závislostním potenciálem tak, abychom omezili jejich dostupnost pouze na dospělou populaci a zároveň zbytečně nekriminalizovali jejich uživatele,“ dodal Jakob.

Pokud by však k dočasnému zákazu došlo, podle serveru lidovky.cz by se v případě držení kratomu a dalších látek uplatňovaly trestní sazby jako u kokainu, heroinu nebo pervitinu.

Co způsobuje konzumace CBD a HHC? Je v nich zásadní rozdíl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám