Hlavní obsah

Spor o poplatky mezi ministerstvem a kraji skončí nejpíš u Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o regulační poplatky ve zdravotnictví možná bude muset znovu řešit Ústavní soud. Obrátily by se na něj kraje, jimž chce ministerstvo vnitra způsob hrazení poplatků zakázat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Článek

Ministr vnitra Martin Pecina zdůraznil, že samotné hrazení poplatků za pacienty ze strany krajů není důvodem správního řízení. Podle ministerstva kraje pod vedením ČSSD provádějí hrazení regulačních poplatků v rozporu se zákonem. Hejtmani dotčených krajů - Zlínského, Jihočeského, Ústeckého a Královéhradeckého - to ale popírají.

Správní řízení hrozí ještě dalším šesti krajům, včetně Jihomoravského, které ale slíbily způsob proplácení poplatků ještě projednat. Nicméně je pravděpodobné, že celá kauza skončí až u Ústavního soudu.

"My zpochybňujeme vůbec smysl a efekt zavedení těchto takzvaných regulačních poplatků. To je důvod, proč se při případném soudním řízení s ministerstvem vnitra chceme znovu obrátit na Ústavní soud," prohlásil Hašek. Podle něj poplatky za dva roky očekávaný regulační efekt nepřinesly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám