Hlavní obsah

Spolu žádá pokračování Koudelky v čele BIS, jinak hrozí mimořádnou schůzí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nenavrhne, aby v čele Bezpečnostní informační služby pokračoval její stávající ředitel Michal Koudelka, nechá koalice Spolu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Potřebné podpisy již má k dispozici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

Podle představitelů koalice jde o mimořádný krok. „Jsme připraveni ho nepoužít, pokud pan premiér Babiš udělá to, co by bylo logické, a v příštích dnech navrhne jméno pana plukovníka Koudelky, a vyřeší záležitost tak, aby kontinuálně pokračovala práce BIS,” řekl lídr ODS Petr Fiala.

Babiš rozhodnutí o šéfovi BIS odkládá. Koudelkovi, jehož kabinet opakovaně navrhl prezidentovi na povýšení do generálské hodnosti, končí mandát za týden.

Babiš se kvůli Koudelkovi sejde s Hamáčkem

Domácí

Babiš chtěl o obsazení vedoucího postu BIS jednat v pátek na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny. Podle jeho předsedy Radka Kotena (SPD) však nenaplnil podmínky, které pro svolání výboru stanoví zákon, a jednání se proto nekonalo.

Vedle toho Babiš oznámil, že o tématu bude v pondělí jednat s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Po tomto setkání prý oznámí stanovisko kabinetu.

ČSSD naznačila, že by o novém šéfovi BIS mohla rozhodnout až příští vláda, což by fakticky znamenalo, že Koudelka v polovině srpna ve funkci skončí a kompetence převezme jeho zástupce Jan Pavlíček.

Babiš jde za Zemanem, zřejmě budou řešit šéfa BIS

Domácí

Pokračování Koudelky v čele BIS podporují strany koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a lidovci i Piráti a STAN. Odmítavě se k jeho osobě staví zástupci SPD a KSČM. Odpor k současnému vedení kontrarozvědky dlouhodobě neskrývá prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám