Hlavní obsah

Babiš se kvůli Koudelkovi sejde s Hamáčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude příští týden v pondělí jednat o šéfovi BIS s ministrem vnitra a šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Poté oznámí stanovisko koaliční vlády, zda má být Koudelka dál ředitelem.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Článek

Podle předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena (SPD) neexistuje zákonný podklad, který by jej opravňoval ke svolání jednání výboru, na němž by se měl řešit výběr šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS). Koten to uvedl v dopise pro členy výboru.

O svolání výboru požádal v úterý premiér. Koten napsal, že do středečního večera od premiéra neobdržel opakovaně požadované doplnění jeho žádosti.

„Na termín schůze rezervovaný na pátek 7.30 tedy zatím nejsou zákonné důvody a usuzuji, že po vyjádření v médiích o to nestojí ani pan premiér, ani kolegové, kteří posbírali sedm podpisů před 14 dny,” stojí v dopise.

Osud Koudelky rozděluje poslance

Domácí

Babiš uvedl, že s páteční schůzkou výboru stále počítá. „Já jsem požádal pana předsedu, aby schůzku zorganizoval. Nedíval jsem se do datové schránky, zjistím v průběhu dne, jestli výbor bude, nebo ne. Mám různé informace. Já s tím stále počítám, ale jsem třetí den na cestách," uvedl Babiš, který se věnuje předvolební kampani. Ve středu Babiš v Ostravě řekl, že je možné, že se jednání neuskuteční.

Výbor se může podle sněmovního jednacího řádu mimořádně sejít na žádost Sněmovny, na žádost jejího předsedy nebo na žádost nejméně dvou pětin členů výboru.

Babiš se v pondělí sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který práci BIS dlouhodobě kritizuje a opakovaně odmítl povýšení stávajícího šéfa Michala Koudelky do generálské hodnosti.

Koudelkův mandát vyprší v polovině srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám