Hlavní obsah

Spolu v Praze ustoupilo, zjistili Piráti z televize

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti se patrně přiblížili k dohodě o koalici v hlavním městě. Ačkoli se tento týden nesetkají, Piráti kvitovali, že Spolu slevilo z dosavadních požadavků. Zjistili to z asi minutového vystoupení šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila o víkendu v TV Prima.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Určitý posun v jednání, jak Právu potvrdila vyjednávačka Pirátů Jana Komrsková, byl zaznamenán až po Pospíšilově mediálním vystoupení.

„Myslím, že už je nejvyšší čas, aby došlo k dohodě na parametrech koalice, které budou odpovídat reálným výsledkům všech stran v pražských komunálních volbách,“ sdělila Právu Komrsková a připomněla, že pryč už je prvních sto dní od voleb.

„Navrhujeme řešení, kdy jsme ustoupili z většiny v radě, ustoupili jsme z takzvaného investičního náměstka, který Pirátům vadil, že měl veškeré investice pod sebou,“ řekl v TV Prima Pospíšil.

Spolu podle něho přistoupilo i na to, že členem městské rady by nebyl lidovec Jan Wolf, který stojí spolu s dalšími před soudem v kauze přidělování sportovních dotací. „Opravdu jsme ustoupili, kde jsme mohli, a jednání pokračují,“ dodal Pospíšil.

Bylo to objektivní, tvrdil soudu bývalý pražský radní Wolf o rozdělování dotací

Krimi

Schůzka příští týden

Spolu a Piráti podle Komrskové minulý týden jednali o možném rozdělení kompetencí a o investicích. „Řešení otázky poměrů v radě by mělo být předmětem samostatné schůzky v příštím týdnu,“ uvedla Komrsková. Tento týden se jednat nemá podle informací Práva kvůli avizované nepřítomnosti primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Spolu dosud neústupně v jednáních s Piráty trvalo na všech svých podmínkách, tedy jak na šesti z jedenácti křesel v radě včetně primátora, tak na správě všech velkých investic jejich člověkem, primátorovým náměstkem.

Paralelně pražské Spolu jednalo s ANO, pokus zvolit primátorem poslance Bohuslava Svobodu (ODS) však v prosinci zkrachoval, když pro to chyběl jediný hlas, a to senátorky Hany Kordové Marvanové (nominována ODS).

Komrsková připomněla, že právě Marvanová dostala od voličů nejvíce preferenčních hlasů, dokonce více než Svoboda, ačkoli ten byl na kandidátce Spolu první, a Marvanová až šestnáctá. „Zvolení Svobody primátorem hlasy hnutí ANO by byl podvod na voličích,“ dodala Komrsková s tím, že před volbami Spolu vylučovalo spolupráci s pražským ANO.

Hlasy Spolu a Pirátů k vytvoření koalice na magistrátu nestačí, potřebují dalšího partnera. Spolu dosud trvalo na půdorysu vládní koalice, Piráti však vytvořili Alianci stability s Prahou sobě, s níž dosud v Praze vládnou a již Spolu do nové koalice přibrat odmítalo. Nyní Spolu podle Pospíšila jedná s „demokratickými stranami“.

Ze zoufalství vzniká na pražském magistrátu celkem kreativní uspořádání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám