Hlavní obsah

Plaga ministrem zůstane

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nebude odvolán ze své funkce, jak média spekulovala. Na dotaz ČTK to ve středu uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Podle ní se žádné personální změny na ministerstvu nechystají. Plagy se v úterý zastali rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Mohu potvrdit, že žádné personální změny na ministerstvu školství se nechystají," uvedla mluvčí. Plaga podle ní nadále zůstane ministrem.

Plaga a Blatný nevědí o tom, že by měli skončit

Domácí

O odchodu ministra Plagy od úterý spekulovala média, skončit měl ve středu. Zastali se ho ale rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.

Ve funkci tak skončí jen ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).  Vystřídat by ho měl ředitel fakultní nemocnice v Praze Petr Arenberger. Toho by měl prezident Miloš Zeman jmenovat v 11:30.

Otázky kolem twitterového účtu 

Otázky k Plagovu odchodu v úterý umocnil i nový účet na Twitteru, který vznikl pozdě v noci označený jménem Martina Přenosilová. Jeho alias, tedy zkratku, pod kterou je na síti dohledatelný, přitom netvoří jméno ani příjmení, jak bývá u soukromých osob běžné, ale zní @ministrynemsmt. Proč používá přezdívku budící dojem, že jde o účet ministra školství, není zatím jasné.

Podle informací Novinek twitterový účet nezaložila sama Přenosilová, její jméno však při zvažování případného nástupce Plagy mělo být ve hře.

„Prakticky rok uzavřené školy způsobily nevyčíslitelné škody. Nejenom ekonomické, ale především 'lidské'. Školáci se budou z pandemie vzpamatovat velmi dlouho. Bude to náročné. Máme ale skvělé učitele a pracovníky ve školství. Vím, že společně to dokážeme! #zpetdoskoly,” zní druhý tweet, který se na účtu @ministrynemsmt objevil.

Jako první vzkaz na své „stěně” sdílel tvůrce účtu večer informaci z TK vlády, že se od pondělí začnou do školy vracet žáci prvních stupňů základních škol.

Plaga a Blatný nevědí o tom, že by měli skončit

Domácí

Redakce se pokouší Přenosilovou kontaktovat. Mluvčí resortu Aneta Lednová přitom spojitost účtu s úřadem popřela: „S jejím twitterovým účtem nemáme jako MŠMT nic společného,” napsala v SMS. Na dotaz, zda má informace o výměně v čele úřadu, však neodpověděla.

Podle veřejně dohledatelných informací dosud působí Přenosilová jako ředitelka vzdělávací instituce Beehive International School. Její provozní manažerka Markéta Papežová Novinkám řekla, že podle jejích informací si účet nezaložila sama Přenosilová. Ve škole by se měla objevit v pátek.

Dále však připustila, že neví, jestli obdržela nabídku na post ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám