Hlavní obsah

Volba prezidenta on-line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

19:18 - Ještě dnes večer Klause čeká oslava. "Setkám se s řadou svých přátel a s řadou poslanců a senátorů ODS," uvedl. Jako priority označil vstup země do EU, transatlantickou spolupráci se Spojenými státy a otevřenost celému světu. "Myslím si, že máme maximálně aktivně spolupracovat i s dalšími zeměmi Asie, Latinské Ameriky a Afriky," podotkl.

Článek

19:05 - Václav Klaus se chce během nadcházejícího týdne seznámit s Pražským hradem a s jeho zaměstnanci. Počítá také s tím, že si do prezidentské kanceláře přivede své spolupracovníky. O konkrétních jménech však zatím nechce mluvit.

18:48 - První kontakt mezi premiérem Špidlou a nově zvoleným prezidentem Klausem se uskuteční v pondělí. Špidla novinářům řekl, že schůzku si s Klausem ještě nedomluvili, ale v pondělí si budou telefonovat. "Jsem schopen s panem Václavem Klausem jako prezidentem České republiky velmi dobře spolupracovat," řekl Špidla.

18:24 - Premiér Vladimír Špidla soudí, že sociální demokracie není v krizi. "Jistá krize" podle něj byla jen v poslaneckém klubu. "To přijímám s určitou hořkostí," řekl. Jinak ale situaci nevidí nějak dramaticky. "Ústavní systém funguje jak má, nevidím žádný velký problém," dodal.

17:58 - Novopečený prezident ČR Václav Klaus poděkoval zejména 142 zákonodárcům za zvolení a přislíbil, že bude pracovat ku prospěchu všech lidí i České republiky. Do Španělského sálu dorazila i jeho žena Lívie. "Je připravena být první dámou, i když sama na tuto funkci nekandidovala," uvedl Klaus.

17:55 - Poražený kandidát koalice Jan Sokol poděkoval poslancům a senátorům za férovou volbu a popřál Klausovi hodně štěstí ve funkci.

17:53 - Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil oficiální výsledky 3. kola, potvrzující vítězství Václava Klause. Zákonodárci potleskem Klause zvedli ze židle, pogratuloval mu i poražený Jan Sokol.

17:42 - Premiér Špidla neuvažuje o tom, že by po neúspěchu vládní koalice při prezidentských volbách podal demisi. "Hlava státu byla zvolena, jdu jí pogratulovat," řekl novinářům.

17:35 - Premiér Vladimír Špidla se bez jediného slova s pomocí ochranky probil davem asi 50 novinářů a zmizel v zákulisí. Novináři čekají na nového prezidenta, Václava Klause.

17:32 - Kandidát a čestný předseda ODS Václav Klaus získal ve 3. kola třetí prezidentské volby 142 hlasy poslanců a senátorů. Stal se tak prezidentem České republiky, neboť ke zvolení bylo zapotřebí 141 hlas představitelů obou komor Parlamentu. Sokolovi dalo podle zatím neoficálních výsledků hlas 124 poslanců a senátorů.

17:20 - Kandidát ODS Václav Klaus před 3. kolem navštívil klub komunistů a poděkoval jim za hlasy. Učinil tak v duchu výzvy jejích předsedy Miroslava Grebeníčka, který těsně po skončení druhého kola řekl: "Pokud stojí o přízeň, tak ať přijdou. Pokud ne, tak ať nechodí."  Jan Sokol klub KSČM  nenavštívil.

17:05 - Předseda poslanců ČSSD Milan Urban uvažuje o rezignaci na svou funkci. Zdůvodnil to tím, že poslanci sociální demokracie při prezidentské volbě opakovaně nedokázali zaujmout jednotné stanovisko. "Jsem z toho velmi smutný, uvažuji o tom, zda vůbec mohu a chci do budoucna řídit takovýto poslanecký klub," řekl Urban.

16:40 - Třetí a zároveň poslední kolo dnešní  tajné volby prezidenta republiky začalo. Jeho výsledky  oficiálně oznámí sněmovní a senátní volební komise v 17:45. Do té doby bude jednání obou komor parlamentu znovu přerušeno. Přestávku využijí poslanci a senátoři nejen k tajné volbě, ale i k jednáním mezi stranami.

16:15 - Ještě před vyhlášením výsledků 2. kola se mezi čtyřma očima sešel kandidát ODS Václav Klaus s premiérem a předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Schůzku odmítli oba jakkoliv komentovat. Klaus se poté ještě setkal se šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. O obsahu schůzek není nic známo.

16:03 - Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek potvrdil neoficiální výsledky druhého kola volby. Konstatoval, že nebyl nikdo zvolen. Před třetím kolem ještě vyhlásil Zaorálek na žádost KSČM přestávku na poradu politických klubů. Schůze bude pokračovat v 17:45 vyhlášením výsledků 3. kola.

15:50 - Na Pražském hradě se objevila informace, že ve vládní koalici silí názor, že by se třetí kolo třetí volby prezidenta nemělo konat dnes, ale až za týden.

15:05 - Ani druhé kolo nepřineslo podle neoficiálních výsledků nového prezidenta. Klaus získal ve Sněmovně 109 hlasů, Sokol 83 hlasy. V Senátu Sokol dostal 46 hlasů a Klaus jen 30. K vítězství byla nutná nadpoloviční většina. Do 3. kola postupují oba dva.

14:55 - Premiér Špidla na jednání poslaneckého klubu ČSSD s nadsázkou prohlásil, že bude-li zvolen Klaus, zváží svou demisi. "Slova, která padla na klubu, si musí každý vyřešit sám v sobě a já v tuto chvíli nebudu stahovat kalhoty před brodem," reagoval místopředseda ČSSD Stanislav Gross.

14:45 - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si myslí, že pro Klause hlasovali také lidovečtí poslanci a jen "do deseti" sociálních demokratů. Lidovci ale tvrdí, že v prvním kole stáli jednotně za Sokolem. "Jsem smutný," zhodnotil výsledek šéf senátorů ČSSD Petr Smutný. Premiér Vladimír Špidla odmítá až do konce volby jakýkoliv komentář.

14:25 - Šéf KSČM Miroslav Grebeníček prohlásil, že komunisté se budou snažit, aby byl prezident zvolen dnes, není to podle něj ale jen na KSČM. "Všichni vidíte, že vládní koalice zdaleka není jednotná," řekl. Grebeníček přiznal, že Klause jeho lidé podpoří i v dalších kolech.

14:12 - Zákonodárci si začali vyzvedávat nové hlasovací lístky pro druhé kolo. Volební schůze bude pokračovat v 16:00.

14:07 - Pokračuje společná schůze poslanců a senátorů na Pražském hradě. Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlašuje oficiální výsledky prvního kola.

13:50 - "Přiznám se, že jsem snil o nejednotnosti vládní koalice," uvedl po obědě spokojený Václav Klaus. 57 hlasů, které získal navíc, podle něj pochází napříč z klubů ostatních politických stran.

13:20 - Šance Klause stát se prezidentem se po prvním kole volby mírně zvýšily. "Pokud by se to mělo opakovat, tak bude Klaus zvolen," připustil s odkazem na výsledky místopředseda poslanců ČSSD Radko Martínek.

12:50 - "Ukázalo se, že vždy 12 až 13 poslanců koalice volilo Klause, ať už byl kandidátem Bureš, Zeman nebo Sokol," řekl k výsledku 1. kola ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach. Přesto je přesvědčen, že i za této situace má Sokol šanci na zvolení.

12:35 - "Nemohu být spokojen. To jedině až úspěšně proběhne celá volba," řekl vyjednavač ODS Miroslav Beneš. Byl zklamán, že Klaus nezískal větší podporu v Senátu. "Doufám, že se nám to do třetího kola podaří zlomit," dodal.

12: 20 - První kolo třetí prezidentské volby skončilo podle neoficiálních výsledků neúspěšně. V Senátu získal většinu Jan Sokol, kterému dalo hlas 47 senátorů, zatímco Václava Klause podpořili jen 32 senátoři. Mezi poslanci získal Klaus 115  hlasů, zatímco Sokol jich dostal pouze 81. Do druhého kola postupují oba dva.

11:40 - Šéf komunistů Miroslav Grebeníček naznačil taktiku komunistů. Hlasovat prý budou tak, aby do druhého kola postoupili oba kandidáti.

11:27 - Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil první kolo třetí prezidentské volby. Schůze bude pokračovat ve 14:00 vyhlášením výsledků prvního kola.

11: 24 - Volba prezidenta bude opět tajná. Rozhodli o tom zákonodárci hlasováním. Z 81 senátorů se jich pro tajnou volbu vyslovilo 67, 13 bylo proti. Ze 199 přítomných poslaců souhlasí s tajnou volbou 183 poslanci, 14 hlasovalo proti.

11: 18 - Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek ukončil rozpravu a zahájil hlasování o způsobu volby.

11:15 - Senátorka Jaroslava Moserová (ODA) se vyslovila pro zvolení Jana Sokola. Posledním přihlášeným je předseda ODS a senátor Mirek Topolánek [celá zpráva]

11:05 - V debatě před vlastní volbou pokračuje senátor ČSSD František Mezihorák. O slovo se přihlásila také dřívější kandidátka v druhé volbě, senátorka Jaroslava Moserová - [celá zpráva]

11:03 - Sokolovu kandidaturu ve dvou větách podpořil i šéf lidovců a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

11:00 - Slova se ujal premiér Vladimír Špidla. V krátkém vystoupení zopakoval, že Jan Sokol není jen kandidátem ČSSD, ale celé vládní koalice.

10:58 - Šéf komunistů Miroslav Grebeníček otevřeně naznačil, že jeho strana bude volit Václava Klause. I když neřekl žádné jméno, z jeho slov vyplynulo, že pro KSČM je Klaus přijatelnější než Jan Sokol - [celá zpráva]

10:49 - Poslanci a senátoři pozorně vyslechli projevy obou prezidentských kandidátů. V zahájené debatě jako první promlouvá šéf KSČM Miroslav Grebeníček.

10:34 - Slova před poslanci a senátory se ujal kandidát ODS Václav Klaus. O správnosti svého zvolení přesvědčuje zákonodárce již potřetí - [celá zpráva]

10:20 - Zákonodárci dali jako prvnímu  slovo kandidátovi koalice Janu Sokolovi. Ten přednáší svůj projev - [celá zpráva]

10:15 - Schůze se neúčastní poslanec ČSSD Robert Kopecký, který se pro nemoc omluvil.

10:08 - Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek zahájil třetí společnou schůzi obou komor Parlamentu.

10:05 - Ve Španělském sále se schází poslanci a senátoři k třetí prezidentské volbě. Vybírat budou mezi Václavem Klausem z ODS a filozofem Janem Sokolem, nominovaným vládní koalicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám