Hlavní obsah

Špičky ČSSD si neví rady s jižními Čechami

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsednictvo ČSSD v pátek schválilo 13 lídrů pro podzimní volby do Sněmovny, chybí už jen jednička pro Jihočeský kraj. Předsednictvo totiž prý zatím z regionu neobdrželo žádné návrhy. Jako možného kandidáta přitom kuloáry už několik týdnů skloňují jméno starosty Jindřichova Hradce, Stanislava Mrvky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsem velmi rád, že po dnešku máme kandidáty na lídry v drtivé většině krajů. Jedná se o kvalitní kandidáty, kteří úspěšně prosazují sociálně demokratický program na celostátní nebo regionální úrovni, a dlouhodobě tak hájí zájmy našich voličů, zaměstnanců, rodin s dětmi nebo seniorů," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Chybějící lídr pro Jihočeský kraj prý není žádné drama. Schválen bude zřejmě za týden. „Pan Stanislav Mrvka je úspěšný starosta Jindřichova Hradce a je to jeden z možných kandidátů na lídra,“ řekl Právu Sobotka.

Předsednictvo přitom v některých krajích navrhuje na post lídra více jmen. V Praze by tak mohl kandidátku vést buď ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký nebo místopředseda strany a pražský náměstek Petr Dolínek.

Někde mají na výběr

Na Vysočině by si zase tamní soc. demokraté měli vybrat v referendu mezi nestranickým kandidátem, hejtmanem Jiří Běhounkem, nebo starostou Nového Města na Moravě Michalem Šmardou.

Jak už Právo psalo, lídrem Jihomoravského kraje bude premiér, v Karlovarském kraji poslankyně Markéta Wernerová, v Královéhradeckém kraji volební manažer a místopředseda Jan Birke, v Pardubickém kraji ministr pro lidská práva Jan Chvojka, v Libereckém kraji ministryně práce Michaela Marksová, v Moravskoslezském kraji ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ve Středočeském šéf Sněmovny Jan Hamáček, v Plzeňském ministr vnitra Milan Chovanec, v Olomouckém poslanec Roman Váňa, ve Zlínském poslanec Antonín Seďa a v Ústeckém poslanec Jaroslav Foldyna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc končí ve vysoké politice, ve volbách nebude kandidovat.

V krajích, kde je navržen jeden kandidát, budou lídři potřebovat získat ve vnitrostranickém hlasování nadpoloviční podporu. Vnitrostranické referendum se v jednotlivých krajích uskuteční v průběhu jara letošního roku, hlasovat mají právo všichni členové ČSSD v daném kraji. Jejich volba je platná při účasti alespoň 30 procent.

„Schválili jsme jména, ze kterých budou členové místních organizací vybírat lídry,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Zda bude po odstoupení šéfa ústavně-právního výboru Sněmovny Jeronýma Tejce dvojkou kandidátky v Jihomoravském kraji, který povede jako lídr Sobotka, není prý ještě jisté. „V pondělí zasedá krajský výkonný výbor, který by měl sestavit kandidátní listinu, a teprve se o tom bude jednat,“ řekl.

Při jednání předsednictva prý nepanovaly rozbroje. „Bylo to jednoznačně klidné jednání, hlasovali jsme o návrzích, které vzešly z krajů, a byla schválená jména, o kterých se bude dále rozhodovat. Rozhodně nedošlo k nějaké disharmonii mezi kraji a předsednictvem,“ dodal Sklenák.

Reklama

Výběr článků

Načítám