Hlavní obsah

Špičky ČSSD chtějí kvůli Čunkovi předčasné volby

Právo, Novinky, trj, znk, maz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Grémium ČSSD navrhne širšímu vedení strany, aby sociální demokracie ve Sněmovně iniciovala hlasování o nedůvěře vládě. V pátek ČSSD uvedla, že nynější situaci kolem odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka považuje za hlubokou vládní krizi a východisko vidí v předčasných volbách.

Článek

"Můj názor je, že tato neschopná vláda by měla skončit, čím dříve tím lépe. Řešením by mohly být rychlé předčasné volby," řekl Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Je to reakce na čtvrteční prohlášení předsedy lidovců Jiřího Čunka, že příští týden rezignuje na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

"Jde o závažnou vládní krizi. Je potřeba vyzkoušet pevnost vládní koalice a otestovat, jestli dále setrvává na povolebním modelu, nebo zda bude chtít hrát fér a dohodnout se na předčasných volbách," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach po zasedání grémia.

Inspirace v Polsku

Předseda strany Jiří Paroubek vyzval vládu k demisi. "V Čunkově kauze došlo k neslýchanému zásahu, žalobce Salichov se zachoval velice konformně a poslední vývoj kauzy dává za pravdu kritice ČSSD. Vláda by se měla inspirovat nedávnou situací v Polsku, sebrat odvahu a podat demisi,"uvedl předseda opoziční partaje.  

Předsednictvo strany, tedy širší orgán grémia a s vyšším postavením, se bude návrhem zabývat v pátek vpodvečer. Ústřední výkonný výbor se sejde v sobotu.

Tluchoř: Je to prázdné gesto

Místopředseda vlády a ODS Petr Nečas řekl, že volání po předčasných volbách či vyslovení nedůvěry vládě je legitimním krokem opozice. Kabinet však podle něj rozhodně nemá důvod skončit předčasně.

"Vládní koalice rozběhla reformy, není důvod nepokračovat dál," uvedl. I když podle svých slov nemůže vidět do hlav všech koaličních poslanců, nepředpokládá, že by se někdo z nich přidal k opozici a vyslovil vládě nedůvěru.

"Považuji to za prázdné gesto. Vládní krize to rozhodně není, chápu že sociální demokracie vidí krizi v tom, že se problém (s vicepremiérem Čunkem) vyřešil. Sejdeme se a budeme si chvíli povídat," reagoval na zprávu předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Jehlička: Věřím, že koalice vydrží

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) Novinkám řekl, že snaha ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře je legitimní.

"Věřím ale, že koalice jakékoliv hlasování o nedůvěře ustojí a v nezměněné podobě bude pokračovat i dál," uvedl ministr.

Kritika Čunkova vyšetřovatele

Čunek svůj odchod zdůvodnil tím, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká rozhodla o znovuotevření jeho údajné korupční kauzy. Tu před třemi měsíci odložil jihlavský žalobce Arif Salichov. Ten měl případ na starosti poté, co jej Vesecká odebrala přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi.

Postupy nejvyššího státního zastupitelství i žalobce Salichova sociální demokraté kritizovali a chtěli, aby se kauzou Čunek zabývala i Sněmovna. V srpnu se ČSSD neúspěšně pokusila prosadit debatu o aféře do programu jednání dolní komory.

Čunkova kauza zatěžovala křehkou vládní koalici občanských demokratů, lidovců a zelených několik měsíců. Hlasování o nedůvěře již čelila jednou, klíčový test ale v červnu ustála. K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 poslanců ve dvousetčlenné sněmovně, na stranu opozice by se musel tedy přidat někdo z koaličního tábora.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Výběr článků

Načítám