Hlavní obsah

Spekulace se potvrdily, Čunek sesadil Vačkáře a nahradil jej Půčkem

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

To, co ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) v minulosti označoval za pouhou spekulaci médií, se stalo skutečností. Od 1. května se prvním náměstkem ministra stane Milan Půček, který ve funkci nahradí Jiřího Vačkáře. Půček přišel na ministerstvo stejně jako Čunek ze vsetínské radnice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

"Ministerstvo bude řídit Jiří Čunek spolu se třemi náměstky, kteří mají nově přerozděleny kompetence. Prvním náměstkem ministra pro místní rozvoj, v jehož gesci je nově regionální, územní a bytová politika, bude jmenován Milan Půček," uvedlo ministerstvo.

Dosavadní náměstek Vačkář bude mít na starosti rozpočet, legislativu a cestovní ruch, náměstek Miroslav Kalous bude zodpovědný za oblasti informatiky a strukturálních fondů.

V úterý Čunek upozornil, že Půček byl prvním náměstkem v době, kdy odcházel z ministerstva. „Byla domluva s panem Vačkářem, že až se vrátím na ministerstvo, pan Půček bude opět prvním náměstkem,“ řekl Novinkám.

Vačkář se ujal řízení resortu místního rozvoje loni v listopadu po odchodu Čunka z kabinetu Mirka Topolánka (ODS).

Vačkář a Kalousek

„Je právo ministra vybrat si sobě blízké lidi. Jiří Čunek by rád, aby sestava náměstků odpovídala tomu, když poprvé nastupoval do funkce ministra. Navíc, Milan Půček je skvělý odborník, vyjednával s Evropskou unií a dokázal by velmi dobře komunikovat s krajskými hejtmany,“ řekl na začátku dubna Novinkám vlivný člen KDU-ČSL, který si nepřál být jmenován. „Jsou to spekulace, o kterých jsem s nikým nemluvil. Takže jelikož jsem o tom s nikým nemluvil, tak jsou to jenom spekulace,“ řekl tehdy Novinkám Čunek.

Spekuluje se také o tom, že Vačkář byl v těžké pozici i kvůli tomu, že má blízko k exšéfovi lidovců a ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Nově zřízenou sekci Národního orgánu pro koordinaci a evropské záležitosti povede Emil Horčička a sekci informačních a komunikačních technologií Petr Hartmann.

Reklama

Výběr článků

Načítám