Hlavní obsah

Speciální tým hasičů zatím na pomoc do Maroka neodletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český speciální tým hasičů USAR v pondělí do Maroka, které zasáhlo ničivé zemětřesení, neodletí. Zatím totiž neobdržel souhlas marocké strany. Zůstává ale nedále v pohotovosti. Uvedla to Česká televize.

Foto: Abdelhak Balhaki, Reuters

Škody po zemětřesení v Marrákeši

Článek

Zemětřesení, které udeřilo v noci z pátku na sobotu, si podle aktuální bilance vyžádalo téměř 2500 lidských životů a srovnalo se zemí celé vesnice v pohoří Velký Atlas. Mělo sílu 6,8 stupně, bylo nejsilnější, jaké severoafrická země zažila za posledních 100 let.

„Protože jsme neobdrželi souhlas marocké strany pro nasazení záchranného týmu, s jeho vysláním v současné době, resp. dnes nepočítáme. Stále jsme ale v pohotovosti,“ napsali hasiči na svém oficiálním účtu na síti X.

„Podle prohlášení marockého ministerstva vnitra provádějí místní orgány stále posouzení potřeb v zasažené oblasti. S postupem zásahových operací nevylučují, že se s další žádostí o pomoc neobrátí i na další země. V obdobné situaci jako ČR se nyní nachází záchranné týmy např. z Francie, Německa, Nizozemí nebo Portugalska,“ doplnili hasiči.

Letí se, neletí. Čeští hasiči celý den čekali na odlet do Maroka

Domácí

USAR (Urban Search and Rescue) tým se specializuje na vyhledávání v sutinách. Podle víkendového vyjádření mluvčí hasičů Martiny Götzové marocká strana projevila zájem o tým a jeho nasazení bylo předběžně schváleno. Nicméně odlet byl pozdržen, protože bylo nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, která zatím nepřišla. Čeští hasiči tak byli v pohotovosti od soboty.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí rozhodl o vyčlenění deseti milionů korun na pomoc Maroku po zemětřesení. Pokud bude vyslán speciální hasičský USAR tým, většina peněz půjde na jeho působení, jinak budou využity na jiné žádosti marocké strany.

Maročané spí v ulicích, turisté hromadně odjíždějí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám