Hlavní obsah

Španělský sál už je bez azbestu a voní dřevem

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Španělském sále na Pražském hradě se od poloviny února činí řemeslníci. Vyměňují dřevěnou podlahu a zbavují sál nebezpečného azbestu. Z velké části už mají hotovo a největším reprezentačním prostorem Hradu se line vůně čerstvého dřeva.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Lustry jsou zabalené do igelitu, aby během rekonstrukce neutrpěly.

Článek

„Práce potrvají do konce září, hlavní část, podlaha, by měla být dokončená už během srpna, začátkem září,“ řekl včera uprostřed rozlehlého prostoru mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor. Lustry v sále jsou pečlivě zabalené do igelitu, aby během rekonstrukce nijak neutrpěly.

Oprava za 35 milionů

Parkety jsou z dubového dřeva a zdobí je tzv. vídeňský kříž. Zabírají plochu 1300 metrů čtverečných.

Na vyrovnání podlahy pod nimi bylo použito více než 15 tisíc vrutů. Naposledy se měnily v 70. letech.

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Tipy na výlety

„Odtěžilo se 150 tun materiálu, který obsahoval azbestová vlákna,“ popisuje současnou situaci mluvčí. Nebezpečný azbest putoval za přísných bezpečnostních podmínek na speciální skládky.

„Nejtěžší je celá logistika. Jsme omezeni prostorem, materiál navážíme a svážíme přes okna, výtah,“ sdělil Michal Pokorný z firmy, která práce provádí. „Parkety se budou ještě dvakrát brousit a dvakrát lakovat,“ doplnil.

Probíhají také restaurátorské práce v Prezidentském salonku a východním a západním přísálí. Na štukové výzdobě bylo použito 4500 plátků metálu, což je kovová fólie z mědi a zinku tloušťky dvě tisíciny milimetru. Dveře a rám zrcadla zdobí pravé zlato. Cena oprav činí bezmála 35 milionů korun.

Věžička sv. Markéty zamíří vzhůru na chrám v Jaroměřicích

Cestování

Španělský sál se pyšní rozměry 47 × 24 metrů a stropem ve výšce 12 metrů. Vznikl na přelomu 16. a 17. století za vlády císaře Rudolfa II. pro jeho sbírku soch. Až později sloužil slavnostním dvorním příležitostem. Jméno získal díky ušlechtilým španělským koním, kteří byli ustájeni přímo pod ním. Dnes se na místě nachází obrazárna.

V 50. letech minulého století v něm byly vystaveny rakve s ostatky komunistických prezidentů Klementa Gottwalda a Antonína Zápotockého. Od 70. let minulého století na místě zasedal Ústřední výbor KSČ, přijal např. Poučení z krizového vývoje, a tím zahájil proces normalizace v Československu.

V Polici vzkřísili unikátní synagogu

Cestování

Dva tisíce žárovek

Při společných schůzích sněmovny a Senátu tady byli zvoleni prezidenti České republiky Václav Havel a Václav Klaus. Od 90. let minulého století opět slouží reprezentačním a kulturním účelům.

Prostor osvětluje přes 2000 žárovek. Speciální systém osvětlení se zabudovanými stmívači, díky kterým je možné regulovat intenzitu osvětlení, darovala v roce 1995 Havlovi britská skupina Rolling Stones.

Reklama

Výběr článků

Načítám