Hlavní obsah

Soukromníci končí spolupráci s Trikolorou. Nerozumí si i kvůli obhajování Rusů

Aktualizováno

Strana soukromníků ukončila spolupráci s hnutím Trikolora kvůli rozporům v postojích k členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO), ke covidu-19 nebo k ruské agresi na Ukrajině. Strana to uvedla v tiskové zprávě. Ukončení dohody o dlouhodobé spolupráci ve čtvrtek odhlasovalo vedení Soukromníků. Předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková k tomu poznamenala, že dohoda o spolupráci se týkala parlamentní úrovně, a formálně tedy byla naplněna loňskými sněmovními volbami.

Foto: volimtrikoloru.cz

Logo Trikolory

Článek

V loňských sněmovních volbách blok Trikolora Svobodní Soukromníci získal 2,76 procenta hlasů, nepřekročil tak pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do dolní komory Parlamentu.

Při jednáních o spolupráci tehdejší předseda Trikolory Václav Klaus mladší hnutí popisoval jako pravicové a konzervativní, uvedla strana. Poté, co Klaus subjekt opustil, se podle Soukromníků už v kampani před loňskými sněmovními volbami ukázalo, že v Trikoloře soupeří o vliv několik názorových proudů.

„Postupně převládly ty, se kterými má Strana soukromníků České republiky naprosto odlišné názory na členství České republiky v EU a NATO, na řešení covidu atd. Posledním pomyslným hřebíčkem do rakve společného politického postupu byl pokus Trikolory obhajovat ruského agresora ve válce s Ukrajinou,“ dodala strana.

Normální je pracovat, ne čerpat. Neúspěšní poslanci dostávají od lidí naloženo za nemocenskou

Koktejl

Majerová Zahradníková uvedla, že siláckým vyjádřením předsedy Soukromníků Petra Bajera nerozumí a vzkazy přes média považuje za absolutně zbytečné.

„Je možné, že Soukromníci mají na některé věci dnes jiný názor než Trikolora. Nicméně se absolutně distancuji od jejich popisu konfliktu na Ukrajině. Trikolora zaujímá neutrální postoj a odmítá vměšování do války,“ poznamenala. Příští týden si podle ní měli zástupci subjektů vyříkat možnosti případné budoucí spolupráce.

Šéf Svobodných: Je to zbytečné bouchání dveřmi

Také předseda Svobodných Libor Vondráček ve vyjádření pro ČTK uvedl, že dohoda byla zcela vyčerpána ještě loni v prosinci při finančním vypořádání kampaně. „Měl jsem za to, že všichni chápou, že ve chvíli, kdy jsme nevytvořili společný poslanecký klub, pro nás žádné další vzájemné závazky neexistují,“ poznamenal. Má za zbytečné a vůči společným voličům trochu neuctivé „takové bouchání dveřmi v dubnu 2022, když byly ty dveře již dávno zavřeny“.

V den začátku ruské invaze na Ukrajinu, 24. února, Trikolora na Facebooku litovala vojenské eskalace.

„Pokud si ale budeme nalhávat, že celý ukrajinsko-ruský konflikt je černobílý a že za jeho eskalaci může pouze jedna strana, řešení sporů tím nijak nepomůžeme, jen si lžeme do vlastní kapsy,“ uvedlo hnutí.

O několik dní později označilo ruské chování za neakceptovatelné. „Vyhrožování jadernými zbraněmi je to, co musí nejen v naší zemi každý rezolutně odsoudit,“ napsala tehdy Trikolora na Facebooku.

Uvedla, že volá po diplomatickém řešení války, zároveň poznamenala, že dodávky zbraní a další sankce povedou k eskalaci konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám