Hlavní obsah

Soudci už dostávají zpětně půl miliardy

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Většina českých soudců se může těšit na zářijovou výplatu. Spolu s ní totiž dostanou dodatečně i dvě měsíční mzdy, které jim byly odebrány v listopadu 2001 zákonem kvůli úsporám ve státním rozpočtu. Ústavní soud ale letos v červnu rozhodl, že tento postup byl v rozporu s ústavou.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

Použití téměř půlmiliardové sumy na zpětnou výplatu dvou platů pro zhruba dva a půl tisíce soudců schválila začátkem července Sněmovna. Soudci pražského městského soudu i většiny pražských obvodních soudů dostali uvedené peníze vyplaceny již v srpnu. Vyplynulo to z ankety, ve které Právo oslovilo předsedy některých krajských soudů.

"Dotázali jsme se soudů, kolik peněz jim náleží a již koncem června ministerstvo konkrétní částky převedlo na jejich účty. Je na soudech, jak rychle stihnou peníze vyplatit. Celkově se jednalo o sumu 448 miliónů korun," sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Podle jejích slov použil úřad k výplatě běžné mzdové prostředky, v dohledné době by mu ale mělo ministerstvo financí celou tuto sumu převést ze státního rozpočtu. "Předpokládám, že je otázkou krátké doby, kdy se tak stane," dodala Chaloupková.

I když udávaný průměrný plat soudců dosahuje 69 tisíc korun hrubého, jsou mezi jejich příjmy významné rozdíly, takže si nepřilepší všichni stejně. Hrubá měsíční mzda nejméně honorovaného, začínajícího soudce okresního soudu činila v roce 2001 33 900 korun, v roce 2002 to bylo 37 700 korun. Ten se tedy nyní může těšit, že se mu na výplatní pásce objeví navíc celkem 71 600 korun.

Na ruku ale dostane samozřejmě méně, protože ne nepodstatnou část z této sumy pohltí daně a sociální a zdravotní pojištění.

Někteří soudci dostanou i přes 100 000

Na větší peníze si pak přijdou soudci vyšších soudů a lidé s delší praxí. Soudce krajského soudu s desetiletou praxí tak například v roce 2001 pobíral 48 500 korun, vloni pak 53 900 korun hrubého. Nejvyšší příjem mají soudci Nejvyššího soudu, jejichž hrubá mzda v roce 2002 činila 85 500 korun.

O čtrnáctý plat za rok 2001 a polovinu 13. a 14. platu za rok 2002 přišli kromě soudců i členové vlády, poslanci, senátoři, státní zástupci a představitelé některých dalších státních orgánů. Na základě stížnosti, podané několika soudy, ale Ústavní soud letos v polovině června rozhodl, že v případě soudců byly tyto škrty neústavní a byly útokem na soudcovskou nezávislost.

Anketa

Bylo odebrání 13. a 14. platů soudcům útokem na jejich nezávislost?
Ano
4,4 %
Ne
95,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 659 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám