Hlavní obsah

Soudce Kydalka odnesl na Hrad rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý pražský soudce Kamil Kydalka osobně přinesl v čtvrtek na Pražský hrad svou rezignaci na funkci, a tedy konec v taláru. Definitivně podle svých slov od soudu odejde na konci listopadu, kdy mu uplyne tříměsíční lhůta. Soudce konec v justici avizoval, vzdal se kvůli němu i případu společnosti J.O. Investment, neboť by jej nestihl dokončit. V minulosti čelil i kárné žalobě kvůli průtahům.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Kamil Kydalka na archivním snímku

Článek

„Byl jsem na České správě sociálního zabezpečení, tak jsem to vzal cestou a vyřídil vše najednou. Svou písemnou rezignaci jsem odevzdal v podatelně Hradu, protože ji musím oficiálně předat prezidentovi,“ řekl ve čtvrtek Právu Kydalka.

Ten tedy odchází do předčasného důchodu, přestože soudit mohl podle věku ještě deset let. „Už toho bylo dost a stačilo mi to,“ poznamenal.

Kárný senát mu snížil plat

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v únoru snížil Kydalkovi plat o 30 procent na dva roky. Důvodem byly průtahy. Nadřízení žádali Kydalkovo odvolání z funkce, a to jak kvůli průtahům, tak kvůli celkovému způsobu práce.

Kárný senát dal žalobě za pravdu jen částečně, u některých průtahů Kydalku zprostil, v sedmi případech ale dospěl k závěru, že soudce skutečně pochybil.

Soud odročil kauzu miliardového podvodu kolem J.O. Investment. Soudce jde do důchodu

Krimi

Podle tehdejšího vyjádření předsedy Tomáše Langáška kárný senát „velmi vážně zvažoval“ odvolání Kydalky z funkce. Nakonec uložil nepřísnější finanční postih, který zákon umožňuje. U soudce Kydalkova postavení jde o 1,4 milionu korun hrubého, vypočetl předseda kárného senátu.

Kydalka průtahy řízení z doby pandemie odmítal. „Tvrzení, že by se nám nechtělo nic dělat, kategoricky odmítám,“ řekl v lednu v rozhovoru pro Právo. Podle něj dělali, co mohli a co bylo v jejich možnostech. I s ohledem na zdravotní stav přísedících. „Předkládal jsem u kárného senátu dvě lékařské zprávy o mých přísedících, jedné ve věku 60 plus a další 70 plus. Z nich je evidentní, že v době pandemie to bylo pro jejich zdraví a život ohrožující. V té době zemřelo s covidem asi čtyřicet tisíc lidí, tak to žádná legrace nebyla,“ řekl tehdy Právu.

Kárný senát jako přitěžující okolnost hodnotil Kydalkova dřívější kárná řízení, ale také nedostatek sebereflexe.

Veřejná vyjádření

Soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka je znám také svými kritickými veřejnými komentáři.

„Poprvé to bylo, protože jsem si dovolil po volbách do obecního zastupitelstva napsat reakci na článek jednoho bývalého zastupitele. Ten psal o tehdejším starostovi a o tom, s kým se stýká, a mě v něm označil za komunistického soudce. Uvedl jsem, že se mýlí,“ řekl k tehdejší situaci v obci Mnichovice Kydalka.

Pražský soudce Kydalka přijde o třetinu platu, hrozil mu konec v justici

Domácí

Dalším bodem byla jeho kritická slova k amnestii tehdejšího prezidenta Václava Klause. „Jsem si po mnoha letech od amnestie dovolil říct, že byla nějakým způsobem ošetřena, o čemž měla mimochodem podezření i policie,“ řekl Právu.

Kritizoval také veřejně bývalého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. „Nejsem veřejně kritický jen vůči Babišovi. Snažím se na jeho stránkách v komentářích, jak se lidově říká, šířit právní osvětu. Třeba vysvětlovat, jak je to se žalobami na seznamy StB,“ uvedl v rozhovoru v lednu pro Právo.

Ministr spravedlnosti může dát soudci výtku, konstatoval Nejvyšší správní soud

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám