Hlavní obsah

Pražský soudce Kydalka přijde o třetinu platu, hrozil mu konec v justici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v pondělí potrestal soudce pražského městského osudu Kamila Kydalku třicetiprocentní srážkou z platu na dobu dvou let kvůli tomu, že zavinil průtahy v několika případech. Kydalka stál u soudu kvůli průtahům v krátké době už podruhé, i proto jeho nadřízení žádali, aby ve své funkci skončil. Podle NSS ale bude ještě dostačujícím trestem výrazný finanční postih.

Soudce Kamil KydalkaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle místopředsedy pražského městského soudu Michala Roubíčka způsobuje průtahy a místo přijetí zodpovědnosti se jen vymlouvá na zdravotní problémy. „Průtahy měl dávno před pracovní neschopností a má je i po ní. Nikdy u mě nebyl s tím, že má zdravotní potíže a že potřebuje úlevu. Se svým zdravotním stavem se vytasí až ve chvíli, kdy je volán k odpovědnosti. Je připraven říct cokoli, aby se zachránil,“ stěžoval si Roubíček.

„Cítím se nevinen. Vrátil jsem se po dlouhé pracovní neschopnosti a vlastně hned začala covidová opatření. Já mám v senátu hodně starších lidí. Není to tak, že se Kydalkovi nechce soudit,“ hájil se soudce, který soudil například kauzu H-System či vraha z úřadu práce. Naznačoval také, že za snahou o jeho odvolání z funkce může být generační problém a tlak ze strany mladších kolegů na soudu.

Kydalka stál před kárným senátem už počtvrté. V prvních dvou případech kvůli nevhodným vyjádřením, naposledy ovšem už to bylo kvůli průtahům, kdy přišel na rok o deset procent platu. I proto na něj NSS nahlížel jako na recidivistu.

Kydalka: O talár mám přijít kvůli věku

Krimi

Předseda kárného senátu NSS Tomáš Langášek konstatoval, že k prodlevám skutečně docházelo. Kydalkovu obhajobu o tom, že za covidu byla těžká doba pro soudce i většinou postarší přísedící, kárný senát odmítl. „Zločin se za covidu také nezastavil,“ zdůraznil Langášek.

„Průtahy nejsou žádným kavalírským deliktem, takové věci mají na důvěru v soud velký dopad. Pozdě poskytnutá spravedlnost se rovná uniknutí spravedlnosti. S politováním konstatujeme, že jste žádnou sebereflexi ani tentokrát neprojevil. Opakující se kárná provinění nelze donekonečna omlouvat. Je třeba mít racionální náhled na své schopnosti, které se mohou i s postupujícím věkem měnit. Vážně jsme zvažovali odvolání z funkce, ale nakonec jsme dospěli k rozhodnutí, že postačí ještě o stupeň mírnější sankce, celkem to bude dělat 1,4 milionu korun hrubého,“ dodal Langášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám