Hlavní obsah

Soud zrušil opatření o povinném nošení roušek v obcích a obchodech

Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek rozhodl o zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nošení roušek. Soud postrádá u opatření patřičné zdůvodnění, a dal proto ministerstvu čas na nápravu do 21. listopadu. Informovala o tom mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Soud konstatoval, že shledal jako důvodné námitky proti nedostatkům odůvodnění opatření.

„Opatření ze dne 19. října postrádá konkrétní, srozumitelné a podložené úvahy, na základě nichž by soud mohl účinně a odpovědně přezkoumat, zda je skutečně z pohledu dosažení deklarovaného cíle nezbytné trvat na povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest v aktuálně stanoveném rozsahu,“ uvedl soud v tiskové zprávě.

Soud přitom zdůraznil, že nechce zlehčovat hrozby spojené s epidemií a netvrdí, že opatření nejsou potřebná či přiměřená. Postrádá však jejich zdůvodnění stejně jako zdůvodnění výjimek.

„Popsané vady nejsou nedostatky ryze akademickými – brání totiž soudu náležitě posoudit jednotlivé námitky, zpochybňující proporcionalitu zvoleného řešení,“ uvedl soud.

Ministerstvo podle soudu pouze přebralo odůvodnění z dřívějších opatření a nevysvětlilo, proč předchozí opatření zpřísnilo. Podle příslušného opatření se od 21. října nošení roušek kvůli covidu-19 rozšířilo i na venkovní území obcí či do automobilů.

Již dříve správní soud zrušil opatření pražských hygieniků o uzavření vysokých škol. Tento verdikt neměl reálný dopad, neboť školy následně uzavřela svým rozhodnutím vláda. I v tomto případě soud postrádal řádné zdůvodnění.

Správní soud zrušil pražské hygieně nařízení o uzavření VŠ

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám