Hlavní obsah

Soud v JAR propustil Krejčíře z vazby na kauci

JOHANNESBURG

Jihoafrický soud v pátek rozhodl, že propustí uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře z vazby na kauci v hodnotě tří miliónů korun. Informovala o tom Česká televize. Krejčíř po zahájení procesu nabídl, že složí kauci ve výši pěti miliónů randů, což je asi 15 miliónů korun. Verdikt se očekával, protože čeští policisté nedokázali soud přesvědčit o nebezpečnosti podnikatele.

Článek

Obhájci prosazovali, aby Krejčíř dostal elektronický náramek s elektronickým čipem. Ten by monitoroval jeho pohyb po JAR. Podnikatel nakonec podle ČT náramek nedostane, musí pouze odevzdat pas. Zdržovat se má v Johannesburgu a dvakrát týdně se hlásit na policii.

Radovan Krejčíř (vlevo) u pátečního stání. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Celá kauza nekončí, protože soud prozatím rozhodoval pouze o propuštění na kauci. ČR také žádá o jeho vydání. O tom soud teprve rozhodne. Krejčíř také porušil zákony Jihoafrické republiky, když tam přicestoval 21. dubna na falešné dokumenty.

Okamžitě po příletu z Seychelských ostrovů byl Krejčíř zatčen na letišti na základě mezinárodního zatykače, který byl vydaný na základě žádosti České republiky. [celá zpráva] Po více než měsíci se 5. června dostal na svobodu, protože obhájci přesvědčili soudce, že byla překročena délka vydávací vazby. [celá zpráva] Ta činí 40 dní.

Poté byl na Krejčíře vydán nový zatykač kvůli tomu, že vstoupil do JAR pod cizí identitou. Krejčíř se sám přihlásil advokátům a policie jej mohla zatknout, což mohlo být bráno jako polehčující okolnost. [celá zpráva]Nabídl také složit kauci. Soud o propuštění na kauci začal v půlce června trval déle než se čekalo. Před soudem, také vystoupili jako čeští policisté, kteří měli doložit nebezpečnost uprchlého podnikatele a zdůvodnit, proč má zůstat ve vazbě.

Žádost o vydání do České republiky sice byla doručena ještě před zahájením procesu, ale soud napřed jednal o kauci. Krejčíř je v ČR stíhán za podvody a přípravu vraždy. V roce 2005 uprchl i s rodinou na Seychely. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám