Hlavní obsah

Soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář zámku Opočno

– Hradec Králové

Možnost rodu Colloredo-Mansfeldů restituovat mobiliář státního zámku v Opočně na Rychnovsku dala ve čtvrtek pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Verdiktu předcházelo doporučení Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku záležitost znovu otevřít. Kauzu starou tři desetiletí začne znovu projednávat Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou, kam případ vrátil odvolací hradecký soud.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Část mobiliáře opočenského zámku

Článek

Šance restituovat se týká pouze věcí Josefa Colloredo-Mansfelda staršího (1866 až 1957), jehož majetek požaduje majitel zámku Dobříš 73letý Jerome Colloredo-Mansfeld.

Dědictví po adoptivním synovi Mansfelda staršího Josefovi (1910 až 1990) se léta, včetně zámku Opočno, marně pokoušela získat jeho dcera Kristina Colloredo-Mansfeldová.

„Mladá větev rodu už nemůže být restitučně řešena, a to platí také o mobiliáři,“ konstatoval soudce Lukáš Pácha, což soud okamžitě aplikoval odmítnutím vydat části mobiliáře vlastněné Colloredo-Mansfeldem mladším. Jde mj. o dva psací stoly a pět polstrovaných židlí.

Státní zámek Opočno nejen z ptačí perspektivy. Prohlédněte si i veřejnosti nepřístupná místa

Cestování

Kristina Colloredo-Mansfeldová sice nedávno pravomocně pozbyla nárok se soudně domáhat opočenského panství, zůstává však spolu s Jeromem Colloredo-Mansfeldem ve hře jako jeden z dědiců ve sporu o mobiliář odhadem miliardové hodnoty.

Soud nyní musí určit, jak velkou část mobiliáře starší a mladší z rodových větví vlastnila, na čemž závisí, co bude předmětem případné restituce. „Musejí to právoplatně prokázat,“ zaznělo u čtvrtečního soudu.

Mobiliář s tisícovkami předmětů od cenných sbírek zbraní, loveckých trofejí, obrazů, historických artefaktů a dobového inventáře představuje nejcennější součást zámku v Opočně, bez něhož by uvnitř národní kulturní památky zůstaly holé stěny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Část mobiliáře opočenského zámku

Podle informace Práva od vedoucího pracovníka Národního památkového ústavu, jenž nechtěl být jmenován, patřil veškerý mobiliář, stejně jako zámek, Josefu Colloredo-Mansfeldovi mladšímu, což možnost restituce vylučuje.

„Dokazuje to odborná expertiza všech položek mobiliáře, kterou jsme si nechali udělat,“ tvrdí památkář.

Zámek v Opočně změnil spolu s mobiliářem za posledních 80 let nuceně majitele hned pětkrát. Nejdříve za německé okupace, kdy panství Josefu Colloredo-Mansfeldovi mladšímu, jenž okupační správu nepodporoval, zrekvírovali Němci.

Ústavní soud: O mobiliáři Opočna se bude jednat znovu

Stalo se

Podruhé ho jakožto majetek třetí říše zkonfiskoval československý stát, načež došlo po roce 1948 k jeho znárodnění.

Šlechtický rod dostal bývalý velkostatek v restitucích zpět v roce 2003, avšak po třech letech musel po zásahu Ústavního soudu rodinné državy opustit a majitelem se znovu stal český stát.

Zámek, původně nazývaný Červený Opočen, získali Mansfeldové po bělohorské konfiskaci rodu Trčků.

Adama Erdmana Trčku zavraždili v roce 1634 v Chebu spolu s Albrechtem z Valdštejna. Opočno získal habsburský polní maršál Rudolf Colloredo (1585 až 1657).

Reklama

Výběr článků

Načítám