Hlavní obsah

Sociální demokraté vystřídali v Praze komunisty, první máj slavili i ve Vyškově

Právo, tr, jov
Vyškov
Aktualizováno

Prvomájové manifestace sociálních demokratů na centrálním náměstí ve Vyškově se ve středu zúčastnilo na 200 lidí. Vyslechli projevy šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky a místopředsedy strany a jihomoravského hejtmana Michala Haška. Manifestace proběhla v klidu. Odpoledne měli projevy další členové vedení strany na pražském Výstavišti.

Foto: Jan Trojan, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka (vpravo) besedovali na náměstí ve Vyškově s občany.

Článek

Sociální demokraté na pražském Výstavišti navázali na komunisty. [celá zpráva]

Akce spojila Má vlast od Bedřicha Smetany. KSČM totiž svou oslavu uzavřela jejími tóny doprovázenými produkcí Křižíkovy fontány, zatímco ČSSD ve dvě hodiny odpoledne svou akci takto zahájila.

Na sociálně demokratickou oslavu, pořádanou pražskou organizací, dorazilo o něco méně lidí než na tu komunistickou. Z vedení strany přišel místopředseda Martin Starec, dostavili se ale také pražský zastupitel Karel Březina nebo stínový ministr sportu Petr Hulinský.

V projevu Starec připomněl, ze příští rok bude supervolební. Budou volby do Sněmovny, Evropského parlamentu, Senátu a obecních zastupitelstev. "Ocitneme se na křižovatce," řekl. Z pódia promluvila i ekonomka Ilona Švihlíková. Kritizovala vládu. "Které se nám doposud nepodařilo zbavit," podotkla.

Sobotka kritizoval nezaměstnanost

Předseda strany Bohuslav Sobotka ve Vyškově před účastníky manifestace připomněl, že naše země má největší dluh v historii, prožívá vleklou hospodářskou recesi, že lidem klesají reálné příjmy a roste nezaměstnanost, která je nejvyšší od roku 1989.

„Bez práce je 600 000 lidí, mezi nimi absolventi a vysoký podíl mladých do 25 let. O práci přicházejí lidé v předdůchodovém věku, velký problém je se zaměstnáváním zdravotně postižených. Tolik nezaměstnaných by vláda neměla připustit a tolerovat,“ prohlásil Sobotka a hned dodal, že se bohužel setkáváme jen s pasivitou vlády Petra Nečase (ODS).

„Pokud soc. dem. získá ve volbách důvěru, bude jejím cílem zlepšit situaci velké části občanů České republiky,“ pokračoval Sobotka. Vládě vytkl, že pro zlepšení současné ekonomické situace neučinila žádná zásadní opatření. „Politika vlády nemůže být založena na plošných škrtech, na zvyšování DPH, ale měla by být založena na investicích a na podpoře zaměstnanosti,“ zdůraznil Sobotka.

Hašek za neziskový sektor

Místopředseda soc. dem. Michal Hašek uvedl, že zhruba 350 miliónů korun, které se vláda pokusí najít pro sociální služby ve státním rozpočtu, nestačí. Sdělil, že existenčně ohrožené neziskové organizace odhadují potřebnou částku nejméně na půl miliardy. Premiér Nečas prý už při sestavování rozpočtu věděl, že tyto peníze budou chybět, proto místopředseda soc. dem. označil nynější dofinancování za pokrytecké.

Hašek také řekl, že většina krajů ve správě ČSSD dennodenně zažívá extrémní tlak pravicové vlády na likvidaci sociálního státu. „Zejména ministři TOP 09 škrtají prostředky na sociální služby,“ uvedl Hašek.

Další sociálnědemokratické prvomájové oslavy se konaly i jinde, na jihu Moravy například v Brně, Blansku, v Hodoníně  i v Břeclavi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám