Hlavní obsah

Komunisté oslavili 1. máj na Výstavišti, dorazili Jakeš i Kavan

Novinky, jov, lž, zaš
Praha
Aktualizováno

Prvomájový svátek se tradičně vydali oslavit na pražské Výstaviště komunisté a jejich příznivci. Jako v předchozích letech mezi ně zavítal i někdejší generální tajemník strany Milouš Jakeš. Slavilo se i v dalších městech.

Antikomunisté protestovali na komunistických oslavách 1. májeVideo: Novinky

 
Článek

Poté, co několik stovek účastníků hned ráno prošlo vchodem kolem skupiny antikomunistů s protestními transparenty připomínajícími oběti komunistické justice Miladu Horákovou nebo Heliodora Píku, byla akce zahájena Písní práce.

Následně šéfka pražských komunistů, poslankyně Marta Semelová zkritizovala vládu Petra Nečase (ODS). „Změna tohoto systému je nejen možná, ale i nutná," prohlásila.

Mezi významnými hosty v tu chvíli nechyběl bývalý tajemník Jakeš. Akci navštívil také bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan a již tradičně i zástupci diplomatického sboru z Venezuely, Kuby a Vietnamu.

Na setkání se prezentovali také mladí komunisté svými stánky ozdobenými rudými vlajkami se srpem a kladivem.

Dolejš kritizoval vládu i války 

Oficiální část komunistické slavnosti byla zahájena krátce po 11:00 za zvuků české a slovenské hymny. Hlavní projev pronesl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Narůstá sociální nesouměřitelnost," prohlásil. Dolejš hovořil i o tom, že multipolární svět nepřinesl mír. "Když nebude mír, bude obtížně realizovatelné právo na práci," uvedl. Komunisté podle něj věří, že "alternativní svět dá lidem práci".

Stejně jako Semelová kritizoval Dolejš vládu Petra Nečase (ODS). Podle něj "tupými škrty" podvázala ekonomický růst. Místopředseda KSČM se pustil i do strany LIDEM, nemá podle něj mandát od voličů. Dolejš také uvedl, že vládní strany se vzhledem k nízkým preferencím snaží "dílčím způsobem" korigovat reformy. "S vládnoucí pravicí to jde z kopce," řekl.

Vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě bylo podle něj vzkazem, že si lidé přejí změnu. Dolejš také obhajoval krajské koalice ČSSD s jeho stranou. " KSČM nemůže vycouvat z odpovědnosti převzít podíl na moci," uvedl s tím, že koalice vychází z volebního výsledku. Dodal, že jen silná KSČM zabrání tomu, aby ČSSD couvala ze svých volebních slibů.

Oficiální část komunisté tradičně uzavřeli Internacionálou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

S nejdelším projevem vystoupila v Hradci Králové komunistická poslankyně Soňa Marková.

Manifestace se konaly na řadě míst

Podobné manifestace jako v Praze pořádali komunisté i jinde. Například v Hradci Králové se jí zúčastnily necelé dvě stovky příznivců komunistické strany.

Podle Václava Křemene, pravidelného účastníka hradeckých mítinků KSČM, se nedá srovnávat účast na prvomájových oslavách dnes a před rokem 1989. „Bývala to veselá oslava svátku práce, dnes se to rozpadlo do řady malých akcí. Je potřeba, aby lidé měli práci, pak přijde i ta radost,“ míní komunista, podle kterého je nutné změnit vládní sociální politiku, vymýtit korupci a podpořit zaměstnanost.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prvomájový mítink komunistické strany v Hradci Králové

Poklidný mítink, na kterém ani letos nechyběla dechovka a vystoupení mažoretek, skončilo před dvanáctou hodinou.

V Plzni přišlo na komunistické oslavy asi 300 lidí. Členové a sympatizanti KSČM se sešli na tradičním místě U Branky. Slova se chopil radní Plzeňského kraje Václav Štekl (KSČM), který ve svém projevu vzpomínal na minulost a kritizoval současnou vládu. „Dochází k likvidaci zdravotnictví, školství i zemědělství,“ hřímal. A od přítomných, především starších spoluobčanů, sklidil potlesk. Polistopadový režim poté Štekl označil za pseudodemokracii.

Foto: Jan Švábek, Právo

Svátek práce oslavili také komunisté v Plzni.

Na místě nebyly k vidění žádné transparenty, pouze vlajka KSČM. Na klidný průběh akce dohlížela čtveřice strážníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám