Hlavní obsah

Sociální demokraté s ANO chtějí lustrace pohřbít služebním zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači ČSSD a hnutí ANO se na čtvrtečním jednání dohodli na urychleném předložení novely zákona o státní službě. Ten je důležitý kvůli dalšímu čerpání evropských dotací. Zároveň by pro ministry rušil povinnost mít negativní lustrační osvědčení. O něm se v posledních týdnech mluví hlavně v souvislosti s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem, který ohledně evidence svého jména ve svazcích StB vede na Slovensku spor s Ústavem paměti národa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO před jednáním s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou v pražském Lidovém domě

Článek

„Nebudeme čekat na sestavení vlády, experti obou stran projednají společný návrh poslanecké novely tak, aby mohla platit už v první polovině 2014 pro zajištění stabilního čerpání prostředků EU,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

Na otázku Práva, zda to souvisí s tím, aby mohl být ve vládě Babiš, jen zopakoval, že důvodem je čerpání prostředků z EU.

I Babiš odmítl spojovat služební zákon se svým jménem, nechce, aby koalice řešila lustrační problém. „Není zcela reálný návrh pana prezidenta,“ dodal, čímž zjevně narážel na nápad, aby novelou služebního zákona padla potřeba předkládat lustrační osvědčení ministrů.

Sobotka po čtvrtečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem připustil, že Babiš by mohl být v budoucí vládě vicepremiérem, což by rovněž vyřešilo problém s chybějícím lustračním osvědčením, kterým hlava státu podmiňovala jmenování ministrů.

O zrušení lustračních zákonů usilují komunisté. Ve Sněmovně již předložili příslušné návrhy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám