Hlavní obsah

Komunisté předložili návrh na zrušení lustračních zákonů

Komunisté předložili do Sněmovny návrh na zrušení dvojice lustračních zákonů. Ztratily podle nich svůj efekt. Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová uvedla, že by se zákon mohl začít projednávat na konci ledna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zuzka Bebarová-Rujbrová

Článek

KSČM tvrdí, že takzvaný malý a velký lustrační zákon byly přijímány jako dočasná opatření, která už ale ztratila svůj efekt. "Já to vždycky srovnávám například s trestním právem a s odsouzeným, kdy i trestný čin vraždy už by byl dávno promlčen, případně zahlazeno odsouzení, kdežto lidé, kteří se v mnoha případech ničeho nedopustili, nemuseli nic spáchat, pouze byli uvedeni v některých seznamech, jsou stále vystrkováni na okraj společnosti," uvedla Bebarová-Rujbrová.

Debata o lustračních zákonech se v posledních dnech strhla zejména kvůli obsazení vládních křesel. O jedno z nich má zájem Andrej Babiš, který ale vede spor o to, zda byl agentem StB. Prezident Miloš Zeman přitom vzkázal, že bez čistého lustračního osvědčení ministra nejmenuje.

"Do jisté míry jsme v této chvíli využili i diskuse, která vznikla v souvislosti s lustračním sporem pana Babiše, a kdy někteří z představitelů sociální demokracie, ANO, a ze začátku dokonce i KDU-ČSL se vyjadřovali ve prospěch zrušení lustračních zákonů," připustila Bebarová-Rujbrová.

O zrušení lustračních zákonů se přou i strany pravděpodobné budoucí koalice. Zatímco hnutí ANO je pro jejich zrušení a proti není ani ČSSD, lidovci ve středu jasně řekli, že chtějí zákon zachovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám