Hlavní obsah

Soc. dem. chce obnovení finanční policie a elektronizaci veřejné správy

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovení finanční policie, průhledné zakázky a elektronizovaná veřejná správa. To vše obsahuje plán boje s korupcí, jehož hlavním autorem je místopředsedkyně soc. dem. a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. ČSSD veřejnost s protikorupčním programem seznámí v pondělí, Právo ale mělo možnost do něj nahlédnout už nyní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová (uprostřed) na sjezdu ČSSD v Brně

Článek

Benešová považuje za nejdůležitější obnovit důvěru veřejnosti, že boj s korupcí je míněn vážně. „Největší problém bude znovu získat důvěru a vzbudit elán, že bude v České republice spuštěn boj s korupcí, protože tomu nevěří nikdo z občanů, a nevěří tomu ani orgány činné v trestném řízení. Jim se musí vyslat signál, že to je míněno vážně a že to bude spuštěno. To je úkol pro budoucího premiéra,“ řekla v pátek Právu Benešová k materiálu, na kterém se podíleli také například stínoví ministři spravedlnosti a vnitra Jiří Dienstbier a Jeroným Tejc.

Oranžoví v dokumentu vyjmenovávají, proč se boj s korupcí v Česku nedaří. Tvrdí například, že místo na skutečné viníky se vyšetřování absurdně zaměřuje na osoby, které na korupci poukázaly.

Soc. dem. jmenují například Libora Michálka, který upozornil na údajnou korupci ve Státním fondu životního prostředí. Orgány činné v trestním řízení jsou pak podle ČSSD vystrašené a pracují pod politickým tlakem.

Politici mají prokazovat majetek

Soc. dem. navrhuje sadu opatření, jak efektivitu boje s korupcí zlepšit. Jde například o zpřesnění a zpřísnění trestněprávní odpovědnosti firem nebo dořešení problematiky veřejných zakázek. Soc. dem. v tomto případě prosazuje maximální transparentnost, zveřejňování na internetu a zavedení odpovědnosti úředníků.

„Každá veřejná zakázka by měla mít od jejího vzniku přesný ‚rodný list‘, za její vypracování by měl být odpovědný konkrétní pracovník, který pod ní bude podepsán a ponese za správnost údajů i správnost a transparentnost celého procesu plnou odpovědnost,“ píše se v programu.

Celá přípravná fáze veřejné zakázky by podle ČSSD měla být podrobena i veřejné oponentuře, včetně přezkumu antimonopolním úřadem.

V programu se objevuje i požadavek na obnovení činnosti finanční policie: „Její činnost by měla být v určité modifikaci obnovena formou stanovení obdobné specializace začleněné v systému policejních útvarů“.

Dalšími návrhy jsou regulace lobbingu, zavedení povinnosti politiků a veřejných činitelů prokazovat od určité částky zdroj svého nabytého majetku, zrušení anonymních akcií a zákon o státní službě. Současně soc. dem. nadále trvá na majetkových přiznáních pro vysokopříjmové skupiny občanů.

Veřejná správa by měla být plně elektronizována. ČSSD to prosazuje dokonce i u obcí. „I v případě obcí bychom měli trvat na povinném zavedení elektronických hlasovacích zařízení v zastupitelstvech, včetně konkrétního hlasování na internetu v případě rad,“ zní požadavek oranžových.

Elektronické záznamy nadále uchovávat

Podobně jako TOP 09 navrhuje soc. dem. zvýšení odpovědnosti ve státní správě za hospodaření se svěřeným majetkem: „Jedná se především o zavedení přísnějších pravidel pro nakládání s majetkem obcí a krajů a o posílení odpovědnosti za způsobenou škodu.“ V dokumentu nechybí ani návrh na testy integrity ve veřejné správě.

Podle zjištění Práva byl v původní verzi programu zařazen požadavek na osobní angažmá a odpovědnost premiéra v boji proti korupci, jak ostatně naznačila ve svém vyjádření Benešová. V závěrečné verzi ale tento bod nefiguruje.

Dokument obsahuje i to, co soc. dem. odmítá. Jde například o vybudování speciálních justičních útvarů pro boj s korupcí podle slovenského vzoru. „Vybudování útvarů stálo mnoho úsilí, peněz a jejich efektivita je nízká,“ píše se v materiálu.

Soc. dem. vadí také zrušení povinnosti uchovávat záznamy o e-mailech, pohybu na internetu, telefonních hovorech a SMS. Oranžoví tvrdí, že to ztěžuje práci policie při zpětném dokazování korupčních aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám