Hlavní obsah

Sobotka Ťoka vyměnit nechce. Záleží na tom, co se mu povede dokončit

Novinky, bja
Praha

Nové výběrové řízení na výběr mýta, dočerpání peněz z evropských dotací, problémy s dokončením dálnice D8 a provoz na dálnici D1. O tom v pondělí mluvil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (vpravo) po společném jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Článek

Dodal, že se s Ťokem sešel, aby zhodnotil jeho práci na ministerstvu a teď bude důležité, aby Ťok své sliby dodržel. „Chci, aby tato vláda předávala problémy vyřešené,” deklaroval Sobotka na pondělní tiskové konferenci po jednání s Ťokem.

Sobotka na začátku uvedl, že bude hovořit se všemi ministry vlády. Cílem rozhovorů je podle něj shrnout, co se v rámci mandátů povedlo a naopak zjistit, jaké věci zůstávají nedořešené a je potřeba na nich ještě zapracovat.

„První bod se týká otázky fungování mýtného systému, snad nebude ohrožen výběr mýta, takže mýtný systém by měl fungovat i v roce 2017,” řekl Sobotka s tím, že v první polovině roku by měl resort dopravy zadat nové výběrové řízení na výběr mýtného systému.

Odchod ministra jsme neřešili, řešili jsme reálné problémy

Ťok zhodnotil schůzku jako příjemnou a vyjádřil i souhlas s požadavky Sobotky. „Prodloužení smlouvy s Kapschem je nezbytný krok, abychom soutěžit mohli,” sdělil Ťok s tím, že do té doby měl svázané ruce. „Nové výběrové řízení určitě bude v polovině příštího roku vypsáno,” dodal.

Se Sobotkou kromě toho řešil ještě čerpání prostředků z Evropské unie či problémy s dostavbou dálnice D8.

„Jsou tu věci, které vyvolávaly různé znepokojení, protože už jednou došlo k tomu, že operační prostředky byly relokovány,” naznačil další problém Sobotka. Ťok ovšem přislíbil, že s tím problém nebude.

„Dnes jsme neřešili odchod ministra dopravy, pokud bych se rozhodl dělat změny ve vládě, tak bych se řídil koaliční smlouvou. Řešili jsme reálné problémy, které jako šéf resortu vidí,” shrnul schůzku Sobotka. Dodal, že je pro něj důležité, aby ministerstvo dodrželo závazky, které deklarovalo.

Ťok pak sdělil, že jeho ministerstvo se snaží opravovat silnice a snaží se i dodržet závazky, které slíbilo. Má pocit, že pod jeho vedením se stává jeho resort stabilním.

Původně Sobotka uvažoval o výměně Ťoka

Sobotka již předem v Právu avizoval, že kdyby mohl dělat revizi i členů vlády z koaličních stran, tak by uvažoval o výměně Ťoka.

Svého ministra se v pondělí na tiskové konferenci zastal vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj sociální demokracie až nyní řeší neúspěch v krajských volbách. A kromě výměny vlastních ministrů se proto podle něj pustila i do šéfů resortů z jeho strany.

Premiér oznámil, že v následujících týdnech se sejde se všemi členy koaliční vlády. Na úterý má naplánovanou schůzku s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) .

Reklama

Výběr článků

Načítám