Hlavní obsah

Sobotka nazval Tejcův návrh na rychlé vyhoštění migrantů populismem a hnědou tendencí

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se vymezil proti návrhu sociálnědemokratického poslance Jeronýma Tejce, který se vyslovil pro změnu zákona o azylu a mluvil v této souvislosti také o možném vypuštění nebo úpravě článku Listiny základních práv a svobod. Sobotka v tiskovém prohlášení uvedl, že se nejedná o návrh strany a že podobný populismus a hnědé tendence nesmí mít v ČSSD místo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc (archivní foto)

Článek

„Návrh poslance Tejce na zrychlený proces vyhošťování uprchlíků a návaznou změnu Listiny je jeho individuální iniciativou, není to návrh sociální demokracie a nikdy nebyl v ČSSD diskutován,” distancoval se od Tejce Sobotka.

„Česká strana sociálnědemokratická se dlouhodobě hlásí k ochraně základních lidských práv a svobod. Listina základních práv a svobod je důležitou součástí našeho ústavního pořádku, kterou v roce 1992 prosadili při vzniku České republiky právě sociálnědemokratičtí poslanci. Jakékoli její změny, které by snižovaly úroveň ochrany lidských práv, považuji za nepřijatelné. Zcela jistě by pak podobné návrhy neměly zaznívat od sociálně demokratických politiků,” dodal.

Upřesnil, že dosavadní právní úpravu azylu považuje za vyhovující jak z hlediska zachování standardu mezinárodního práva, tak z hlediska zachování bezpečnosti v České republice.

Snažíme se řešit příčinu, nikoli následek

Sobotka také sdělil, že ministerstvo vnitra již nyní podrobně prověřuje žadatele o azyl. Zásah do Listiny základních lidských práv a svobod by podle něj byl i zásahem do Ústavy a do primárního práva EU. Dodal, že současná vláda se spíše snaží řešit příčiny migrace než její následky.

„Místo populistických návrhů na podobné porušovaní práva na azyl bychom měli energii věnovat diskusi o společné evropské armádě, silnější ochraně vnějších hranic Schengenu a intenzivnější práci v potírání problémů, které vedou k migrační vlně do Evropy,” pustil se na závěr Sobotka do svého poslance.

„ČSSD vždy byla a věřím, že i nadále bude hodnotově orientovanou demokratickou levicovou stranou. Podobný populismus a hnědé tendence v ní nesmí mít místo,” dodal.

Poslanec Tejc serveru Novinky.cz sdělil, že bere Sobotkovo stanovisko na vědomí. Přesto na svém návrhu na úpravu azylového zákona trvá. „Jsem přesvědčen o jeho potřebnosti v případě, že by ČR v příštích měsících či letech čelila náporu tisíců běženců. Cílem zákona není omezit právo na azyl a pomoc potřebným, ale zamezit jeho zneužití. Proto není a nemůže být v rozporu se sociálně demokratickými hodnotami.”

 Podle Dienstbiera je Tejc národní socialista

Tejc v pondělí v Brně novinářům sdělil, že navrhuje změnu zákona o azylu. Ta by zrychlila vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl.

„Tejc je národní socialista, nikoli sociální demokrat,” řekl v pondělí novinářům Dienstbier s odkazem na ideologii národního socialismu, jež je nejčastěji spojována s nacistickou NSDAP. [celý článek]

Jihomoravský poslanec Tejc, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi na funkci šéfa ČSSD, zvažuje vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. Tejc novinářům v Brně řekl, že svým návrhem chce v souvislosti s riziky migrace přispět ke zvýšení bezpečnosti.

Anketa

Souhlasíte s názorem premiéra Sobotky, že návrh na zrychlený proces vyhošťování uprchlíků je populismus?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 5119 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám