Hlavní obsah

Sobotka má dnes podat demisi. Podle Zaorálka však Zemana jen informuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má ve čtvrtek na Pražském hradě předat do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi vlády, kterou kvůli sporům s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) oznámil v úterý. Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka tak však ještě neučiní. Je také možné, že demise začne platit až ve druhé polovině května poté, co se Zeman vrátí z týdenní návštěvy Číny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předpokládá, že Sobotka ve čtvrtek ještě demisi nepodá a prezidenta bude jen informovat o tom, že je připraven ji podat v polovině měsíce. Zaorálek to prohlásil ve středu večer v České televizi.

Hrad přitom ve středu oficiálně avizoval, že předání demise ze Sobotkových rukou očekává ve čtvrtek v 15:15.

Sobotka hodlá Zemanovi také oznámit, že sociální demokracie si přeje obnovu vlády současné koalice, ovšem bez Babiše. S prezidentem má ve čtvrtek naplánovanou schůzku také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, už ve středu zamířil na Hrad Babiš. [celá zpráva]

A také první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. [celá zpráva]

Další scénář nejasný

Zatím není jasné, jakým způsobem hodlá Zeman řešit současnou vládní krizi, Hrad dosud aktuální dění na politické scéně nekomentoval. V názoru na další scénář se rozcházejí i nynější vládní strany, které mají o dalším postupu jednat společně 10. května. ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ve vládě dál působil ministr financí Babiš, jehož nedostatečné vysvětlení podnikatelských aktivit vedlo Sobotku k rozhodnutí podat demisi. Přeje si ale dohodu s nynějšími koaličními partnery na pokračování spolupráce. [celá zpráva]

ANO Babišův odchod odmítá, lidovci mluví o možnosti pokračovat ve stávající sestavě, ale bez Babiše i Sobotky. [celá zpráva]

Část opozice by uvítala předčasné volby. Ve hře je i to, že by vláda v demisi dovedla zemi k řádným říjnovým volbám, málo pravděpodobný je podle všeho takzvaný úřednický kabinet.

Sobotkova vláda je třináctou v historii České republiky a sedmou, která končí předčasně. Zeman pověřil Sobotku jednáním o sestavení vlády po sněmovních volbách v listopadu 2013. Sobotka se dohodl na koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL. Sobotka byl jmenován premiérem 17. ledna, jeho ministry Zeman jmenoval 29. ledna 2014. Důvěru Poslanecké sněmovny získal Sobotkův kabinet v únoru 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám