Hlavní obsah

Pochopil jsem to tak, že prezident demisi vlády přijme, řekl Babiš na Hradě

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Prezident Miloš Zeman bude podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) akceptovat demisi vlády, kterou má ve čtvrtek podat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf státní kasy to řekl po středeční schůzce s prezidentem na Hradě.

Vyjádření vicepremiéra Andreje Babiše po schůzce u prezidenta Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

„Pan prezident to vzal na vědomí, zásadním způsobem to nekomentoval. Řekl, že tu demisi přijme, že to bude akceptovat,” prohlásil po jednání Babiš.

Na opakovanou otázku, zda Zeman vysloveně řekl, že demisi přijme, Babiš odpověděl: „Pochopil jsem, že bude demisi akceptovat.” Prezident podle Babiše také odmítl předčasné volby.

K demisi není podle ministra důvod

Babiš Zemanovi zopakoval, že nevidí žádný důvod k demisi. Řekl mu také, že nechce, aby ho prezident pověřoval sestavením nového kabinetu.

„Pan prezident četl moje vyjádření, že bych neakceptoval, kdyby se na mě obrátil, abych já byl v čele vlády. To určitě ne, respektuji výsledky voleb, ty vyhrála soc. dem.,“ zdůraznil ministr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přichází na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Babiš se k Zemanovi na Hrad objednal už před časem, chtěl mu vysvětlit nejasnosti ohledně jeho podnikání. Téma schůzky se ale vzhledem k současné politické situaci změnilo. „Je to v rukách pana prezidenta,” řekl Babiš ještě ještě před setkáním.

Svoji vlastní úspěšnou vládu takhle poškodit – aby vstoupila do historie jako vláda v demisi, to je neuvěřitelné
Andrej Babiš

„Moc tomu nerozumím, premiér se odvolává na nějaké nesmyslné fabulace, po třech a půl roku ve vládě se odvolává na moje podnikání, snaží se živit nějakou atmosféru. Svoji vlastní úspěšnou vládu takhle poškodit – aby vstoupila do historie jako vláda v demisi, to je neuvěřitelné,” prohlásil předseda hnutí ANO.

Zároveň odmítl, že by mohla vzniknout nová vláda na půdorysu současné koalice, ve které by už však nefiguroval ani Babiš, ani Sobotka. „Pokud má pan premiér pocit, že má odejít, tak ať odejde. Já nemám důvod odcházet, je za mnou vidět úspěšná práce,” míní Babiš.

„Nechci dělat žádná gesta, nic jsem neudělal,” tvrdí. Řešení podle něj je buď dovládnout v demisi, nebo by měla ČSSD nominovat nového premiéra. Babiš už dříve prohlásil, že by jím mohl být například současný šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

O další formě spolupráce či o jiném řešení situace bude podle Babiše koalice jednat příští středu. Podle Sobotky se ukáže, zda je možné pokračovat v projektu současné vládní spolupráce či nikoli. Svou další roli ve vládě a v ČSSD však premiér nekomentoval.

Po Babišovi míří ve středu na Hrad i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Ve čtvrtek dorazí šéf lidovců Pavel Bělobrádek, po něm premiér Bohuslav Sobotka s demisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám