Hlavní obsah

Člověk podezřelý z šizení nemůže být ministr, říká ČSSD k pokračování koalice

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté se ještě ve středu večer sešli na jednání politického grémia. Premiér a šéf partaje Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci zopakoval stanovisko strany, že v případné nové vládě nesmí sedět současný ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Špičky soc. dem. přišly na večerní tiskovou konferenci očividně v dobré náladě. Přitom to ještě ráno vypadalo, že jednání bude dramatické. Sobotka totiž některé spolustraníky naštval svým rozhodnutím podat demisi.

„Dnes večer se sešlo nejužší vedení, abychom se zabývali postupem při řešení vládní krize. Soc. dem. cítí odpovědnost za vývoj v ČR,“ prohlásil premiér asi po dvě a půl hodiny dlouhém jednání.

Zopakoval, že ČSSD by chtěla sestavit novou vládu na půdorysu stávající koalice, ale bez Andreje Babiše. „Je pro nás nemožné, nepřijatelné, aby členem této vlády byl Andrej Babiš jako ministr financí,“ uvedl Sobotka s tím, že šéfa ANO dohnala jeho minulost.

„Andrej Babiš je ministrem financí, který je podezírán, že se dopouštěl jednání, při kterém šidil nebo mohl šidit stát při daních. Pokládám za nemožné, aby funkci ministra financí vykonával někdo, kdo je podezříván z daňových úniků,“ sdělil Sobotka.

Babiš přitom opakovaně tvrdí, že nevidí jediný důvod, proč by měl ve vládě končit. „Já nemám důvod odcházet, je za mnou vidět úspěšná práce,” komentoval lídr ANO ve středu odpoledne.

Pusťte si nahrávku, vyzývá Sobotka

Sobotka mluvil také o nahrávkách, které zachycují rozhovor Babiše s novinářem deníku MF Dnes. [celá zpráva]. Babiš podle Sobotky lhal, když tvrdil, že neovlivňuje média, která mu donedávna patřila.

„V těch posledních hodinách se ukazuje, jaké metody používá předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V minulých měsících, když se vedla debata, že je ve střetu zájmů, tak se vždycky hájil, že neúkoluje a neřídí novináře v těchto médiích. Dnes se ukázalo, že v této věci lhal,“ zdůraznil premiér.

„Chtěl bych vyzvat občany, pokud na to mají žaludek, ať si tu nahrávku pustí,“ dodal.

Všichni budou muset ustoupit.
Bohuslav Sobotka

Vyjádřil se i ke spekulacím, že by měl rezignovat na předsedu strany anebo nefigurovat v příští vládě jako premiér. „Jsme připraveni jednat o tom koaličním řešení, o obnovení vlády, všichni budou muset ustoupit,“ nastínil.

Šéf kabinetu se má zítra odpoledne sejít s prezidentem Milošem Zemanem a přinést mu demisi vlády s účinností k polovině května.

Ve středu se už s hlavou státu sešel Babiš. Po jednání řekl, že pochopil, že Zeman bude demisi akceptovat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám