Hlavní obsah

Sobotka chce, aby na důchodovém účtu bylo 84 miliard. Použije přebytek

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby na důchodovém účtu byla rezerva 84 miliard korun. Vadí mu totiž, že vlády devadesátých let peníze na důchody vybraly a použily jinde. To chce napravit s pomocí přebytku z loňského rozpočtu. Nyní je na účtu 22 miliard. Premiér to řekl v úterý na tiskové konferenci v Lidovém domě, kde představil priority sociální demokracie pro rok 2017.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé ČSSD. Zleva Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Chvojka, Bohuslav Sobotka, Jan Mládek, Kateřina Valachová, Miloslav Ludvík a Milan Chovanec.

Článek

Rezerva na důchodovém účtu by podle Sobotky měla umožnit, aby se penze valorizovaly i v době, kdy není hospodářský růst. Návrh předložil v pondělí na koaliční radě, ale ta se na něm neshodla. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš například chce, aby se z přebytku umořil státní dluh. Dodal, že vláda má čas na rozhodnutí do 30. dubna. [celá zpráva]

Sobotka ovšem na svém návrhu trvá. Podpořili jej prý i lidovci. „Debata na včerejší koaliční radě ukázala, že návrh sociální demokracie jde správným směrem,“ uvedl v úterý Sobotka. Podle něj je důležité, aby prostředky byly použity na valorizaci penzí. Je prý třeba napravit nespravedlnost, kterou udělaly vlády v devadesátých letech.

„V devadesátých letech vláda vyvedla z účtu peníze, které vybrala na penze. Chceme využít této mimořádné situace, abychom tento dluh napravili,“ uvedl Sobotka. Na účtu je nyní podle něj 22 miliard korun. Dalších 62 miliard by měl tvořit přebytek státního rozpočtu z roku 2016.

Zvýšení minimální mzdy

„Znamenalo by to, že na tom účtu by byla rezerva 84 miliard korun. Chceme zajistit valorizaci penzí bez ohledu na to, jestli bude či nebude hospodářský růst,“ dodal Sobotka.

Mezi další priority sociální demokracie pak patří zvýšení minimální mzdy, a to aby odpovídala 40 procentům průměrné mzdy 1. ledna 2018. „Je to postupný nárůst do roku 2018 a myslím, že si to vzhledem k naší situaci na trhu práce můžeme dovolit,“ konstatoval Sobotka.

ČSSD kromě toho chce zvýšit nemocenskou, také by ráda pomohla rodinám s dětmi, a to zvýšením přídavků na děti, případně zavedením otcovské dovolené.

Výběr článků

Načítám