Hlavní obsah

Sobotka by nepřijal pověření sestavit vládu

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Česká sociální demokracie nepůjde do vlády bez nových demokratických voleb. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to řekl v pondělí ve Zlíně na dotaz Práva, zda by odmítl případné pověření sestavit novou vládu od prezidenta ČR Miloše Zemana.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bohuslav Sobotka ve Zlíně

Článek

„Přivítali jsme rozhodnutí Petra Nečase podat demisi a tím i konec celé jeho vlády. Byl to jediný možný krok. Jen nás mrzí, že nereagoval rychleji. Mohly se omezit škody a mezinárodní ostuda, kterou jsme si udělali,“ uvedl Sobotka.

Předseda soc. dem. zdůraznil, že nejlepším řešením současné situace jsou pro občany ČR volby.

„Preferujeme rozpuštění Poslanecké sněmovny, pro které po večerní demisi předsedy a celé vlády budeme hledat podporu u ostatních politických stran. Země potřebuje silnou vládu. Jednoznačně odmítáme pokusy o resuscitaci vlády na půdorysu současných pravicových stran. Odmítáme, aby se ODS mohla tvářit, že odchodem Nečase jsou zameteny všechny problémy. Vyzýváme ODS a TOP 09, aby se přestaly obávat voličů a pomohly rozpustit Poslaneckou sněmovnu,“ podtrhl Sobotka.

„V nynější Poslanecké sněmovně není jasná většina ani na levici ani na pravici, za těchto okolností se nedá sestavit žádná dobrá vláda. Do sestavování vlády bez nových voleb ČSSD nepůjde,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám