Hlavní obsah

Sobotka burcuje ČSSD, varuje před kmotry a oligarchy

Právo, kab

Za prohru ČSSD v senátních a krajských volbách mohou do značné míry skandály a chování regionálních a komunálních politiků. Píše to alespoň předseda a premiér soc. dem. Bohuslav Sobotka ve své zprávě delegátům pro páteční sjezd. Nechce-li prý ČSSD dopadnout stejně jako ODS, musí se s tímto problémem vypořádat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Z našich povolebních sociologických šetření lze jednoznačně vysledovat, že za volebními neúspěchy naší strany stojí její obraz utvářený pod vlivem negativních zkušeností s chováním našich regionálních a komunálních politiků,“ píše Sobotka.

„Jestli někdo nechce vidět souvislost mezi našimi volebními propady v řadě krajů a nejrůznějšími skandály, které jim předcházely, pak je slepý, anebo nepoučitelný. A hlavně politicky nezodpovědný. Nechceme-li skončit jako ODS, která na základě obdobných praktik ztratila pozici silné respektované strany, musíme se s tímto problémem vypořádat,“ dodal.

Mezi skandály, kterým ČSSD v uplynulých letech a měsících čelila, patří například vyšetřování některých ústeckých politiků ČSSD v kauze ROP Severozápad, úplatkářská kauza někdejšího olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, využívání kontroverzní lobbistky dřívějším jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, napojení bývalého moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka na ostravského lobbistu Martina Dědice nebo letitá korupční kauza středočeského hejtmana Davida Ratha.

Straníci nectí hodnoty ČSSD

Svou stranu Sobotka zkritizoval i za častou „nečitelnost“. Tu způsobují postoje některých politiků, které se liší od hodnot soc. dem.

Jako příklad uvedl například postoj k migraci a Evropské unii. „Naše hodnoty a historická zkušenost nás zavazují myslet politicky zodpovědně. Jakkoli v řešení migrace jde primárně o naši bezpečnost a solidaritu s našimi potřebnými, jde v ní také o pomoc těm, kteří hledají útočiště před válečnými a ekologickými katastrofami,“ píše premiér.

Evropskou unii je pak podle něj „za leccos možné, a dokonce nutné kritizovat, není to ikona k zbožňování, ale experiment, který je třeba permanentně prověřovat a rekonstruovat“. „Jde však nad vší pochybnost o pokrokovou instituci udržující dlouhodobě mír na evropském kontinentu,“ dodává.

Oligarchové maskují své zájmy, varuje Sobotka

Podle Sobotky se z politických arén vytrácí jasná artikulace základního politického konfliktu mezi pravicí a levicí. Z toho podle premiéra těží nové politické subjekty, které rozehrávají etnické či náboženské konflikty, nebo se považují za stranu středu.

„Ti druzí prohlašují dělení stran na pravici a levici za překonané, nemoderní a nabízí nám jakýsi marketingový guláš uklohněný z ingrediencí pravicového i levicového menu, servírovaný pod značkou (a)politického středu,“ píše Sobotka.

Oligarchové dokážou dovedně (pomocí vlastněných či ovládaných médií) maskovat svůj pravý zájem.
řekl Sobotka

„Oligarchové dokážou dovedně (pomocí vlastněných či ovládaných médií) maskovat svůj pravý zájem, kterým je pohlcení veřejného prostoru soukromým, naprostá přeměna státu z nástroje veřejné politiky v nástroj zajišťující zisky jejich firmám,“ uvádí premiér.

„Bude-li tomu demokratická levice v Evropě jen bezradně přihlížet, pak bude jen přihlížet svému nezvratnému konci,“ dodal. Stranu vybízí k větší otevřenosti směrem k veřejnosti a zlepšení komunikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám