Hlavní obsah

Snižování rozpočtu Akademie věd chce KSČM řešit ve Sněmovně

Právo, jov
Praha

Komunisté v pátek vyzvali vládu Jana Fischera, aby nesnižovala rozpočet Akademie věd (AV). Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika by se problémem měly ještě před předčasnými říjnovými volbami zabývat sněmovní výbory, nevyloučil ani mimořádnou schůzi dolní komory.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanci KSČM sledují jednání Sněmovny

Článek

Kabinet minulý týden rozhodl, že AV bude mít příští rok zhruba o miliardu nižší dotaci ze státního rozpočtu. Komunisté varovali, že by to znamenalo faktickou likvidaci AV. Podle Kováčika mohou škrty vést ke zrušení některých vědeckých ústavů. Jejich pozdější obnova by pak byla obtížná.

„Jde o rozmetání českého vědeckého výzkumu a jako taková je ta situace pro KSČM nepřípustná a nepřijatelná,“ řekl v pátek Kováčik. Šéf komunistických poslanců také míní, že snížení finančních prostředků pro AV by způsobilo odchod mladých českých vědců za hranice.

„Faktická likvidace Akademie věd, a to drastické snížení rozpočtu by znamenalo faktickou likvidaci, by ohrozila také výuku a vzdělávání na vysokých školách,“ varoval Kováčik. Současnou vládu i její předchůdkyně obvinil, že nepřijaly žádná reálná opatření pro podporu vědy a výzkumu.

Kováčik také odmítl argument, že v době ekonomické krize se musí uskromnit všichni, včetně AV. Míní, že jde o dlouhodobou a plánovanou likvidaci této vědecké instituce a krize je jenom záminkou. Státní podpora vědy by podle něj naopak pomohla krizi rychleji ukončit.

Reklama

Související články

Akademie věd bojuje o život

Boj o miliardy a pracovní místa, tak vypadá situace posledních týdnů v Akademii věd ČR. Právě ona by měla podle plánů vlády dostat v příštích letech výrazně...

Výběr článků

Načítám