Hlavní obsah

Sněžku zasáhl orkán

Na vrcholu Sněžky zaznamenali meteorologové ve středu v deset hodin dopoledne nárazy větru o rychlosti orkánu. Poštovna Anežka na Sněžce naměřila rychlost přes 136 kilometrů za hodinu, přičemž hranice orkánu je od necelých 118 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru nejezdí ani lanovka z Růžové hory na vrchol Sněžky.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Sněžka

Článek

Sněžka se svou výškou nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. S větrem o rychlosti orkánu se zde meteorologové setkávají relativně často.

Na Sněžce v nadmořské výšce 1603 metrů byla ráno mlha a šest stupňů pod nulou. U nedaleké Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byly ráno čtyři stupně pod nulou, mlha, 23 centimetrů sněhu a vítr dosahoval v nárazech rychlosti přes 70 km/h, uvedla Horská služba Krkonoše.

Slaňovali i s vozíčkáři. Záchranáři cvičili evakuaci lanovky na Sněžku

Domácí

Ve východních Krkonoších platí výstraha před náledím na turistických trasách. „Horská služba v Peci pod Sněžkou varuje před náledím v celé části východních Krkonoš. Po několikadenních deštích došlo k tvorbě ledové vrstvy. Doporučujeme pro pohyb na turistických trasách užití nesmeků,“ uvedla Horská služba Krkonoše.

Opatrní by měli být turisté například na trase z Růžové hory na Sněžku, kterou lze využít v situaci, když horní úsek lanové dráhy na Sněžku není v provozu.

Laviny příliš nehrozí

V Krkonoších nadále platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Lavinová tendence je setrvalá. Na hřebenech je 15 až 35 centimetrů sněhu.

„Po oteplení a dešti se ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, na kterou napadlo za posledních 48 hodin pět centimetrů sněhu, to vše v kombinaci se západním až severozápadním větrem. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech. Sněhová pokrývka je pod ledovou krustou vlhká až mokrá,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém, extrémním terénu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v současné zimní sezoně vyhlášen 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince.

V Královéhradeckém kraji má být oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno, na horách místy, jinde jen ojediněle déšť nebo přeháňky, zpočátku nad 600 metrů smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou, mezi třemi a šesti stupni Celsia, na horách kolem nuly. Vítr může na hřebenech Krkonoš dosahovat rychlosti přes 70 km/h. V dalších dnech se má dále oteplovat.

V Krkonoších se už lyžuje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám