Hlavní obsah

Sněmovna už má žádost o vydání exprimátora Svobody kvůli opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna tento pátek obdržela policejní žádost o vydání poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to potvrdil nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Svoboda je stíhán kvůli kauze předražené „karty Pražana” opencard. Počátky případu jdou až do období působení primátora Pavla Béma.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda

Článek

„Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek,” řekl Vondráček. Žádost postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. Poslanci už jednou bývalého pražského primátora k trestnímu stíhání vydali, bylo to v roce 2014.

Policie ho spolu s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září soud Svobodovi udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

Fiala kritizuje délku trestního stíhání

Vondráček v televizi řekl, že je rád, že ve Svobodově případě má možnost opakovaného rozhodování. V únoru 2014 se vyslovil pro zbavení Svobody imunity.

„Bude záležet samozřejmě i na stanovisku Bohuslava Svobody,” poznamenal, zdůraznil ovšem, že s ohledem na běžnou dobu trestního stíhání nemá průměrný poslanec šanci, aby se za funkční období Sněmovny stihl očistit.

Na délku trestního stíhání poukázal v OVM i předseda ODS Petr Fiala. „Někdo je obviněn, má to dopad na jeho život, jeho soukromí, na všechno, a léta se táhne, ta kauza, to je smutné a to nás musí vést k určité politické opatrnosti,” prohlásil Fiala.

Aniž někoho jmenoval, dal do souvislosti trestní stíhání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a vyzval k rozlišování jednotlivých případů. Považuje za rozdíl, je-li člověk podezřelý, že se neoprávněně obohatil při svém podnikání, nebo z toho, že jako politik špatně rozhodl.

„U Svobody není ani stín podezření, že by z toho měl nějaký prospěch,” podtrhl Fiala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám