Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto, schválila zákon o dětských skupinách

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna v úterý schválila kontroverzní zákon o dětských skupinách, který vetoval prezident Miloš Zeman. Norma by tak měla začít platit. Situaci kolem lesních školek, které by podle kritiků mohl zákon ohrozit, bude řešit zvláštní novela. Pro hlasovalo 101 poslanců ze 167 přítomných, tedy nejtěsnější možná většina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministry během pátečního zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

Zákon upravuje podmínky pro zřizování dětských skupin například při úřadech, firmách, vysokých školách nebo neziskových organizacích.

V nich bude moci být maximálně 24 dětí, přičemž provozovatel bude muset zajistit vhodné prostory a personál, rodiče dětí s ním budou uzavírat smlouvu. Úhrada za péči může být až ve výši skutečných výdajů, ale také nulová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Miloš Zeman normu vetoval z toho důvodu, že by přísné podmínky pro zřizování takovýchto skupin ohrozily lesní školy, v nichž z jejich podstaty není prakticky možné některé například hygienické nároky splňovat.

Hlas dodala ODS

Koalice se nakonec dohodla, že spornou novelu prosadí i přes prezidentovo veto a jen co zákon vyjde ve Sbírce, připraví novelu, která má lesní školky ochránit. Zejména pro ně ustanoví dobrovolnou registraci mezi alternativní předškolní zařízení.

Proti tomu protestovaly opoziční strany. Kritizovaly především to, že se přijímá podle nich špatný zákon a následně novela, která jej má napravit.

Pro zákon nakonec hlasovali všichni koaliční poslanci s výjimkou Jiřího Zlatušky (ANO), který se zdržel hlasování. S nimi hlasoval podle sněmovních záznamů také poslanec ODS Adolf Beznoska.

Na to po hlasování upozornil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který řekl, že si koalice ani nedokázala zajistit většinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám