Hlavní obsah

Sněmovna odsouhlasila příspěvek ve výši 370 korun pro lidi v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou znovu dostávat příspěvek k náhradě mzdy či platu, a to až 370 korun za den. Čerpání příspěvku bude možné od konce listopadu do února následujícího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Bonus k nemocenské má bránit propadu příjmů a motivovat tak lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými koronavirem zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.

Stát bude příspěvek vyplácet znovu –⁠ za stejných podmínek jako minule –⁠ od konce listopadu, zatím do konce února.

K 60 procentům redukovaného příjmu se má podle předlohy platit nejvýše 370 korun na den po dobu až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

Babiš hájí povinné očkování: Pozitivní motivace už jsme vyčerpali

Domácí

Karanténa se obecně nařizuje lidem bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila.

Od úterý platí, že lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, musí pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho výsledkem dál nemusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám