Hlavní obsah

Poslanci odložili jednání o vydání Volného k trestnímu stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna ve středu odložila projednávání žádosti policie o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (zvoleného za SPD) k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření z šíření poplašné zprávy. Zákonodárci by o tom měli jednat na červencové schůzi. Vydání poslance zatím neprojednal mandátový a imunitní výbor.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Nezařazený poslanec Lubomír Volný na schůzi Sněmovny.

Článek

Volný měl podle vyšetřovatelů šířit poplašnou zprávu během nouzového stavu. V příspěvku na svém facebookovém profilu tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku Ivermektin. Prostředkem k diskreditaci mělo být podle Volného zabití pacientů.

Volný musí zaplatit pokutu 90 tisíc za rvačku ve Sněmovně

Domácí

„Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,” napsal Volný do příspěvku na Facebooku.

Policie k tomu pak v březnu na Twitteru uvedla, že si pisatele předvolá k podání vysvětlení.

„Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že někdo připravuje některý z vyjmenovaných trestných činů, včetně vraždy, a tento čin nepřekazí nebo neoznámí, může se sám dopustit trestného činu. Pokud tyto informace nemá a pouze je šíří, platí totéž. Pisatele předvoláváme k podání vysvětlení,” uvedla tehdy policie.

Volný si k řečnickému pultu přinesl židli a hodiny blokoval jednání ve Sněmovně

Domácí

Lék Ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum a v Česku není registrovaný. Státní ústav pro kontrolu léčiv dříve uvedl, že má zatím k tomuto léku málo informací na to, aby jej mohl k léčbě covidu-19 doporučit.

Policie se už také dříve zabývala lednovou potyčkou Volného ve Sněmovně. Strkanicí u pultu předsedajícího se věnovala pro podezření z výtržnictví, věc následně předala k přestupkovému řízení. Mandátový a imunitní výbor Volnému uložil pokutu. Měl zaplatit jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90 800 korun.

Volný je také znám tím, že i přes vládní opatření nenosí dlouhodobě v prostorách Sněmovny ochranu dýchacích cest.

Reklama

Výběr článků

Načítám