Hlavní obsah

Sněmovna nechce Rathovi proplatit náhrady. Pracoval i ve vazbě, tvrdí soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci nechtějí zaplatit Davidu Rathovi náhrady na reprezentaci za dobu, kterou strávil ve vazbě. Soud přitom již dříve rozhodl, že na ně nárok má. Bývalému poslanci za ČSSD, který je nepravomocně odsouzený za korupci, má připadnout víc než čtvrt miliónu korun, uvedl v neděli Český rozhlas - Radiožurnál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u soudu

Článek

Soudkyně Jana Jurečková již v listopadu rozhodla, že Rath má na peníze sloužící třeba na dopravu a ošacení právo. Rath se totiž údajně práci věnoval i za mřížemi. Podle právního zástupce sněmovny Marka Nespaly je ale nemohl bývalý hejtman Středočeského kraje použít.

„Poslanec, který je ve vazbě, nemůže plnit některé své funkce. To znamená, že nemůže jezdit za voliči, reprezentovat je a taky utrácet za to, že se někde stravuje, pokud je na služební cestě,“ citoval Nespalu Radiožurnál.

Nespala zdůraznil, že další příspěvky, na kanceláře nebo asistenty, Rathovi sněmovna proplácela.

Dolní komora parlamentu hodlá podat proti rozhodnutí soudkyně Jurečkové odvolání, čeká ale na písemné odůvodnění. Někteří poslanci volají po změnách v zákonech.

David Rath je zatím nepravomocně odsouzený k 8,5 roku vězení za korupci u veřejných zakázek. Státní zástupce podal odvolání, protože požaduje pro Ratha vyšší trest a zabavení veškerého majetku. Odvolal se i bývalý středočeský hejtman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám