Hlavní obsah

Z rozsudku nad Rathem: Chtěl o milión víc, než mu dali

Právo, Radim Vaculík

Nepravomocně odsouzený bývalý poslanec David Rath (50) si podle červencového verdiktu středočeského krajského soudu přišel na úplatcích za veřejné zakázky na víc než šestnáct miliónů korun. Část peněz, přesněji jeden milión, si prý ale vynutil od spoluobžalovaných manželů Petra a Kateřiny Kottových navíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Vyplývá to z rozsudku soudního senátu vedeného Robertem Pacovským, jehož písemné znění nyní redakce Práva získala přímo od středočeského soudu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ústně si verdikt vyslechl Rath již v červenci. Pacovský a jeho kolegové mu uložili za korupci 8,5 roku vězení, proti čemuž se odvolal, případ tak dostane na stůl Vrchní soud v Praze.

Zmiňovaný milión korun proti původním dohodám si Rath podle rozsudku čítajícího přesně 208 stran vyžádal v souvislosti se zakázkou na dodávku zdravotnické technologie pro nemocnici v Mladé Boleslavi.

Získala ji firma B. Braun Medical, jejíž projektový manažer a rovněž obžalovaný Jan Hájek pak podle soudu 25. dubna 2012 předal Kottovi úplatek ve výši 6,2 miliónu korun.

Chtěl milión navíc

Tuto částku si pak údajně měla trojice Rath a Kottovi podle původní domluvy rozdělit tak, že polovinu dostane první jmenovaný a druhou část si rozdělí půl na půl Kottovi.

O dva dny později tedy zamířil Kott podle verdiktu i s penězi za Rathem k němu domů do Hostivic. O předání peněz pak referoval své přítelkyni a nynější manželce Kateřině po příjezdu do její kanceláře.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Petr Kott, Kateřina Pancová a David Rath

„Dal jsem mu to, řekl jsem mu, je to tohle,“ napsal Kott podle soudce Pacovského na lístek a ukázal ho své partnerce. Rath pak podle něj reagoval slovy, že má „informaci, že je to tohle“.  Následně si prý tehdejší středočeský hejtman řekl ještě o „jedničku“, tedy o jeden milión korun navíc.

Teatrální loučení

„Důkazy tak dle soudu jasně dokládají, že Kott přivezl Rathovi do jeho bydliště původně sjednanou polovinu převzatého úplatku ve výši 3,1 miliónu, přičemž Rath následně požadoval ještě další milión z předaného úplatku,“ uvedl v rozsudku soudce.

Doplnil, že k předání dodatečné částky došlo 3. května 2012 u Kottových doma v Rudné u Prahy, tedy jen necelé dva týdny před zatčením všech obžalovaných.

Ještě před příchodem Ratha prý Kottová partnerovi říká „ty si připrav ty peníze“, na což on reaguje, že obálku nechal dole, a jak uvedl soudce, s penězi se pak „teatrálně loučí“. Pacovský v textu verdiktu sdělil, že to byl podle dokazování právě Rath, kdo měl jednoznačně hlavní slovo v následném dělení úplatku mezi něj a Kottovy.

„Například bylo jasně prokázáno, že to byl Rath, kdo rozhodl, že mu musejí Kottovi předat větší část úplatku, než původně předpokládali, a Kottovi také toto jeho rozhodnutí, byť podle odposlechů zjevně neradi, respektovali,“ dodal Pacovský s tím, že je z toho patrná faktická nadřízenost postavení Ratha vůči této nyní manželské dvojici.

Tehdejší poslanec za ČSSD a středočeský hejtman si i při údajném převzetí zmíněného miliónu postěžoval, že „musí nějak tu bestii nakrmit“. Později to u soudu vysvětloval slovy, že musel přispět domovské straně na předvolební kampaň, aby si prý udržel první místo na kandidátce pro příští krajské volby. Nikoli však penězi z jakýchkoli úplatků, jejichž přijetí dodnes popírá, ale společnými finančními dary s Kottovými.

ČSSD nic nedal

Podle Pacovského je ale nejasné, co s úplatky po jejich převzetí dělal, tedy zda si je nechal v trezoru, investoval, daroval či zda si za ně například „kupoval politický vliv v jakékoli straně a pomáhal si jimi budovat politickou kariéru“. Na podstatě převzetí úplatku a tudíž jeho trestné činnosti to prý nic nemění.

„Snad pouze na okraj lze doplnit, že ze spisu vyplývá, že prověřením účetnictví ČSSD bylo zjištěno, že za dobu od 1. ledna 2011 do 30. září 2012 obžalovaný Rath ani Kottovi nedali této politické straně žádný dar, za členské kupóny potom zaplatil Rath v roce 2011 částku padesát tisíc korun,“ upřesnil soudce.

Z jeho slov tedy vyplývá, že Rath alespoň oficiálně žádné peníze domovské partaji nevěnoval. Pacovský se také pozastavil nad komentáři obžalovaných při dalším údajném dělení úplatků, které se mělo odehrát v domě Kottových v Rudné u Prahy.

Rath si tehdy podle rozsudku přijel pro celkem 168 tisíc eur, tedy zhruba čtyři milióny korun. Hned po vstupu do vily prý konstatoval: „Dárečky, dárečky, Vánoce byly?“ Podle soudce je zjevné, že z Rathovy strany nešlo o reakci na vánoční výzdobu v domě Kottových. K předání peněz totiž došlo 16. února 2012.

Pozor na bouračku

Kottová pak při odchodu vybízela Ratha k obezřetnosti a chtěla, ať jí napíše, že dorazil od nich domů v pořádku. „Nikdo neví, že vůbec s nima jedeš… Napiš, že jsi dojel.“

Když jí pak odepsal, že už je doma, Kottová na to podle Pacovského reagovala slovy, že „kdyby se vyboural, zůstal ve škarpě s prachama, tak se to nikdo ani nedozví“.

Soudce se závěrem rozsudku pustil do kritiky Ratha jako vysokého představitele výkonné moci jak v rámci středočeského regionu, tak českého parlamentu.

„Právě tito pachatelé, kteří jsou ve vysokých státních funkcích, na veřejnosti plamenně proti korupci bojují, zatímco skrytě ji organizují, podílejí se na ní a kořistí z ní, jsou právě těmi, kteří podstatně přispívají k morální deziluzi veřejnosti z fungování státu,“ nebral si servítky Pacovský, který Ratha označil za toho, kdo stál v pozadí údajných manipulací se zakázkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám