Hlavní obsah

Poslanci o konsolidačním balíčku rozhodnou v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu pokračovali v projednávání vládního konsolidačního balíčku. Ani tentokrát třetí čtení ale nedokončili. Finálně budou hlasovat v pátek 13. října v 11 hodin, koalice protlačila pevný čas hlasování.

Živě: Jednání sněmovny 11.10.2023Video: psp.cz

 
Článek

Třetí čtení už Sněmovna projednávala tři dny. Finálně hlasovat ale mohou poslanci podle jednacího řádu pouze ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou.

Koalice proto navrhla, aby poslanci jednali ve středu i po 14. hodině. „Aby všichni přihlášení mohli vystoupit. Jsem tolerance sama,“ hájil to předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová to ale jménem klubů ANO a SPD vetovala. „Nebudeme pomáhat vládě s nejvyšším zvyšováním daní,“ zdůraznila.

Benda proto navrhl, aby si poslanci určili pevný čas hlasování ve třetím čtení. A to na pátek v 11. hodin. Pro hlasovalo všech 95 přítomných zástupců koalice. Obě opoziční hnutí byla proti.

Že kolice protlačí pevné hlasování, naznačil už v úterý šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob. Ten uvedl, že cílem je hlasovat v tomto týdnu.

„Vzhledem k času a termínům, aby balíček byl projednán i v Senátu a i pan prezident měl dostatečný prostor na své vyjádření,“ vysvětloval Jakob. Podle opozice to není demokratické. Přemýšlí, že to dá k Ústavnímu soudu.

Stanjura: Žádný další balíček nechystáme, ale šetřit se bude muset dál

Ekonomika

Předloha připravená ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) má příští rok snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun. Opoziční hnutí ANO a SPD s návrhem nesouhlasí a předložila desítky pozměňovacích návrhů.

Vedle toho se projednávání balíčku snaží obstruovat. Do rozpravy se na pátek hlásí ještě 69 zákonodárců.

Na začátku středeční schůze balíček na plénu obhajoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Pak řečniště zabral šéf ANO Andrej Babiš, který má přednostní právo. Ten už na schůzích k balíčku mluvil hodiny. Ve středu zřejmě už vystupovat nechtěl, nakonec se k pultíku ale opět postavil.

„Chápu, že jste naštvaní, ale já potřebuju něco říct teďka,“ usměrňoval své poslance. „Alenka byla naštvaná, chtěla vystoupit. Budu vám tu vykládat o nové totalitě,“ pokračoval.

„Ježiš to bylo hrozný,“ rýpl si následně do Babišova projevu Michálek na plénu. Oba na sebe vzájemně útočili. Později na plénu vystupovali řadoví poslanci a obhajovali své pozměňovací návrhy.

Zdanění tichého vína závisí na lidovcích

Ekonomika

Dostálová: Lidé se s květinami cítí šťastnější

„Lidé, kteří mají doma květiny, se cítí šťastnější a uvolněnější. Prostřednictvím této pozitivní energie se snižuje utrpení ze stresu a deprese. Pozitivní emoce jako vděčnost, naděje, láska, klid by měly být spojovány s květinami. Obklopení se květinami podporuje štěstí, pohodu, klid a imunitu,“ citovala například na plénu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO) studii od mezinárodní asociace zahradníků.

„Květiny jsou perfektní ranní nakopnutí pro lidi, kteří jsou v prvních hodinách méně pozitivní. Obklopme se květinami, budeme se cítit radostněji a láskyplněji,“ vyzývala poslance.

Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) prý doručí obrovský puget. „Chtěla bych, aby se na něj díval každý den a zamyslel se nad tím, co dělá pro lidi této republiky,“ apelovala.

Žádala tak poslance, aby podpořili její pozměňující návrh u konsolidačního balíčku, aby řezané květiny nebyly v základní 21procentní sazbě DPH, ale ve snížené 12procentní.

Investiční fond jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) přitom vlastní většinový podíl v květinářské síti Flamengo. Dostálová však odmítá, že to je důvod, proč za nižší sazbu DPH bojuje.

Poslanci se k finálnímu projednávání balíčku vrátí za dva týdny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám