Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci pomalejší valorizaci penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci dali v noci šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. I když opozice vyhrožovala obstrukcemi do víkendu, úvodní debata o vládní novele nakonec trvala přes 13 hodin. Předlohu nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Děláme kroky, které vedou ke stabilizaci, aby měly budoucí důchody důstojnou úroveň a hodnotu,“ hájil novelu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování.

„Záleží nám na tom, aby Česko hospodařilo udržitelně,“ zdůraznil na plénu i premiér Petr Fiala (ODS). Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Opozice s novelou ale nesouhlasí. „Stěžejním a jediným cílem je snížení životní úrovně důchodců,“ kritizovala ji například šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO) s tím, že předloha je nesmyslná a asociální.

„Jedná se o změny, které výrazně poškodí všechny příjemce důchodů, ty současné i budoucí,“ přidal se i šéf SPD Tomio Okamura.

Zástupci opozice původně vyhrožovali obstrukcemi až do víkendu. Jednání nakonec trvalo přes 13 hodin, skončilo v pátek kolem půl druhé v noci.

Hnutí SPD se nepovedlo prosadit zamítnutí novely už v prvním čtení. Pro hlasovalo ze 142 přítomných poslanců 60 opozičních poslanců, proti bylo 82 zástupců koalice.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let, teď je to 35 let.

Znevýhodnění předčasného důchodu

Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud.

Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část nevalorizovala.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci a důchodkyně stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz.

Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně.

O kolik procent by totiž zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen.

Ve Sněmovně to jiskří. Měl byste si nařezat, vpálila Schillerová Jurečkovi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám