Hlavní obsah

Sněmovna by měla změnu Ústavy schválit až po rozhodnutí ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna by měla s jednáním o systémové změně Ústavy, která umožní vyhlásit předčasné volby, počkat až na čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu. Novinářům to v pátek řekl představitel ČSSD Michal Hašek.

Článek

Soud bude ve čtvrtek rozhodovat o stížnosti poslance Miloše Melčáka na neústavnost ústavního zákona o rozpuštění sněmovny. Kvůli stížnosti už pozastavil vykonavatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb na 9. a 10. října.

Říjnový termín ČSSD nadále podporuje a chce ho prosadit i na nedělním jednání politických špiček. Podle Paroubka také není vyloučeno, že sociální demokraté přijdou na schůzku i s novým návrhem ústavní změny vedle dvou, které už připravil expertní tým. Podle odborníků by bylo možné uspořádat volby buď v říjnu nebo v listopadu. Zástupci ODS ale v pátek uvedli, že prosazení listopadového termínu bude ústavně čistší. [celá zpráva]

„Myslím si, že Sněmovna o tom klidně může začít jednat v úterý. K závěrečnému hlasování by stejně došlo ve čtvrtek nebo v pátek, tedy po rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl Právu šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám