Hlavní obsah

Slibované audity DPP? Po osmi měsících pouze jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát zatím nevypsal tendr na zpracování auditů týkajících se kauzy Dozimetr, jejichž provedení zastupitelé schválili už před osmi měsíci, loni v červnu. Hotovou má Praha zatím dokumentaci k veřejné zakázce na první část auditu pražského dopravního podniku (DPP), který se bude týkat uzavřených smluv se společností Xanthus Servisní. Ta čelila kritice mj. kvůli předraženému nákupu obrazovek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„V úterý byla zkompletována dokumentace k veřejné zakázce malého rozsahu (VZMR) na první část auditu týkající se společnosti Xanthus a dále pokračujeme dle harmonogramu. Nyní se uskutečňuje konzultace uvnitř úřadu a v nejbližších dnech předpokládáme vyhlášení samotné zakázky. V řešení je již také jmenování komise,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Vít Hoffman.

Původní veřejnou zakázku schválenou loni v červnu Praha zrušila, protože se žádný z auditů nepodařilo zadat. V polovině prosince pražští radní schválili novou, která počítá s provedením hloubkových auditů veřejných zakázek a majetkových transakcí v městských společnostech i v prostředí magistrátu.

Podle pražské zastupitelky Hany Kordové Marvanové (zvolena za Spolu), která za minulého vedení Prahy měla nad zakázkami dozor, byla posledního únorového dne z odboru právní podpory odvolána ředitelka Lenia Vrbíková. Ta podle ní měla tendr vyhlásit už minulý týden.

DPP kupuje předražené obrazovky, tvrdí ROPID

Ekonomika

„Paní ředitelka to měla tento týden vyhlásit, ale byla odvolána ředitelem magistrátu, takže nevím, na kolik to zasáhne do činnosti. Poměrně mě to zneklidnilo, nevím, co to má znamenat,“ sdělila redakci Marvanová.

Mluví se o tom, že to stejně nebude. Různí lidé se těchto auditů obávají.
Hana Kordová Marvanová, zastupitelka

Jak uvedl magistrát, Vrbíková má nadále v gesci řešení všech těchto auditů. „Takže i v tomto směru zůstává kontinuita zachována. Důvodem zrušení jejího pověření byly dlouhodobě ne­uspokojivé výsledky v některých agendách odboru právní podpory, způsob manažerského vedení a v neposlední řadě stížnosti ředitelů odborů zejména na procesní postupy,“ uvedl Hoffman.

Právě na odbor právní podpory je vázána agenda auditů, a to nejen dopravního podniku. Jeho řízení dostal na starost zástupce ředitele magistrátu pro řízení sekce průřezových činností Tomáš Havel.

Celkem pět kontrol

„Prakticky se nejedná o žádnou změnu. Naopak jde o posílení synergie sloučením pozice gesčně příslušného sekčního ředitele a ředitele pověřeného řízením odboru. Tímto krokem tedy dojde ke zlepšení a posílení činností odboru, například právě ve vztahu k tomu, aby byly audity související s kauzou Dozimetr úspěšně zadány,“ dodal mluvčí magistrátu Hoffman.

Nová veřejná zakázka je rozdělena celkem do pěti částí a výběru dodavatele předcházely předběžné tržní konzultace s mezinárodními i domácími forenzními auditními týmy.

První část auditu se týká zpracování analýzy ekonomické výhodnosti a prověření důvodů pro uzavření smlouvy se společností Xanthus Servisní, a. s., která čelila kritice kvůli předraženému nákupu obrazovek, na který upozorňovalo i Právo.

Druhá část se má věnovat zajištění auditu ekonomické výhodnosti o výstavbě revitalizace stanice metra Palmovka se společností Akvo Praha.

Třetí část se bude týkat zakázek Pražských služeb, Pražské vodohospodářské společnosti nebo firmy Kolektory Praha za období 2014 až 2022. Čtvrtá část se týká magistrátu a poslední zakázek a majetkových transakcí DPP.

Policista z kauzy Dozimetr obviněn

Krimi

„Měla jsem z kuloárů signály, že není poskytována součinnost s dopravním podnikem, že to není úplně jednoduché. Na minulém zastupitelstvu jsem o tom hovořila, protože se mluví o tom, že to stejně nebude. Různí lidé se těchto auditů obávají,“ uvedla Marvanová.

Šéf pražského dopravního podniku Petr Witowski nesoučinnost u auditů, které se týkají kauzy Dozimetr a společnosti Xanthus, v minulosti odmítl.

„Nedává smysl, proč bychom tomu měli bránit. Rozhodnutí zastupitelstva jsme naopak přivítali, protože je to jediná cesta, jak řadu démonizovaných témat konečně oddémonizovat,“ sdělil loni v listopadu Novinkám.

Audity Praha vyhlásila v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, ve které čelí obvinění několik lidí, kteří podle policie organizovali korupci v DPP.

Marvanová: Zpracování auditu v pražském dopravním podniku brání jeho vedení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám