Hlavní obsah

Sledovali jsme jen Nečasovou, dvojici z úřadu vlády ne, řekl Kovanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dnes už bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda policii přiznal sledování manželky premiéra Petra Nečase (ODS), obvinění týkající se sledování dvou pracovníků úřadu vlády ale odmítá. Ty prý jeho služba nesledovala. Řekl to jeho advokát Jiří Matzner.

Foto: www.mocr.army.cz

Milan Kovanda

Článek

Obvinění podle Matznera zmiňuje dva skutky – jeden se vztahuje k Nečasově manželce Radce, druhý k řidiči a pracovnici úřadu vlády. "K paní Nečasové skutečně uvádí, že ano, my jsme realizovali, ve vztahu k těm ostatním jsme nerealizovali," řekl právník.

Jako důvod sledování Nečasové uvedl Kovanda před policií a při vazebním jednání bezpečnost a obranu státu. Okolnosti zadání sledování a přesný důvod ohrožení advokát nechtěl komentovat, protože je to předmětem vyšetřování. Kovanda výsledky akce prý předal Nagyové. "Nijak to nezkoumal, předpokládám, že výsledek asi znal, ale pokud vím, tak nebyl žádný jeho zájem dál se o to nějak zajímat," dodal Matzner.

Ostravský soud Kovandu v sobotu propustil na svobodu, protože se doznal k činům z obžaloby týkajícím se zneužití pravomoci úřední osoby. Podle policie se podílel na nelegálním sledování, které si objednala Nagyová. Nejbližší spolupracovnici premiéra soud poslal do vazby.

Ministr obrany Vlastimil Picek v pondělí Kovandu v návaznosti na vyšetřování dočasně zprostil výkonu služby.

Informace o vlivu sekty na Nečasovou

Advokát Nagyové Eduard Bruna ČTK řekl, že klientka se obrátila s prosbou o pomoc na své známé, když se k ní dostaly znepokojivé informace. Žádné sledování prý neorganizovala. Bruna již dříve Právu řekl, že se údajně objevily informace týkající se možného vlivu svědků Jehovových na Nečasovu ženu.

Policisté zadrželi minulý týden Nagyovou kvůli tomu, že podle nich zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kromě Kovandy byl podle vyšetřovatelů do sledování zapojen také zpravodajec Jan Pohůnek a bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník. Policie všechny kromě Kovandy vzala do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám